‘De verjaardag van mijn schoonmoeder’

 

Als haar schoonmoeder 75 wordt, zou dat eigenlijk een feest moeten zijn, maar voor Inge is het de aanleiding voor een fikse familieruzie.

 

 

 

‘Binnenkort wordt mijn schoonmoeder 75 en dat wil ze met een groot feest vieren. Al weken is ze ermee bezig en kosten noch moeite worden bespaard om er een mooie avond van te maken. Maar wat mij betreft kan dat feest me gestolen worden.

 

 

Ik loop al een tijdje mee in deze familie en weet wie de vrienden en kennissen van mijn schoonouders zijn. Al jaren zien ze mijn ouders ook op de verjaardagen van mijn gezin dus ze kennen elkaar inmiddels goed. Zo af en toen drinken ze zelfs bij elkaar een borrel als mijn man en ik er niet bij zijn. Maar toen ik aan mijn moeder vroeg of ze ook een uitnodiging voor het feest van mijn schoonmoeder had gekregen reageerde ze stomverbaasd. Ze wist van niks.

 

 

Een paar dagen later was ik bij mijn schoonouders op de koffie en vroeg ik langs m’n neus weg aan mijn schoonmoeder of ze mijn ouders ook voor haar feest had uitgenodigd. Het antwoord wist ik natuurlijk allang maar wat ze zei verbaasde me enorm. Er volgde een warrig verhaal maar het kwam er eigenlijk op neer dat ze mijn ouders niet had gevraagd omdat ze anders ook de ouders van mijn zwager, de man van mijn schoonzus, moest uitnodigen. Omdat ze dat vervelende mensen vindt besloot ze daarom om ook mijn ouders maar niet uit te nodigen.

 

 

Ik stond een beetje schaapachtig te lachen toen ze dat zei en deed net of ik het begreep. Eerlijk gezegd vond ik het een heel gekke reden om iemand niet te vragen om op je feest te komen. Maar een paar dagen later stelde mijn zwager precies dezelfde vraag en toen gaf mijn schoonmoeder hem blijkbaar ongeveer hetzelfde antwoord. Dat ze mijn ouders niet zo leuk vond en niet op haar feestje wilde hebben en dat ze daarom zijn ouders ook maar niet vroeg. Op een of andere manier kreeg mijn man daar via zijn zus lucht van en nu ben ik eerlijk gezegd hartstikke kwaad op m’n schoonmoeder. Zijn mijn ouders of die van mijn zwager soms niet goed genoeg voor haar?

 

 

Het maakte me heel kwaad en verdrietig en eigenlijk zit ik helemaal niet meer op die verjaardag te wachten. Ik heb geen zin om mooi weer te spelen naar al haar vrienden en kennissen. Ook mijn zwager heeft inmiddels zijn buik vol van onze schoonmoeder en heeft al gezegd dat hij helemaal geen zin meer heeft om haar 75e verjaardag te vieren. Wat me nog het meeste stoort aan deze hele situatie is dat mijn schoonmoeder kennelijk al jaren doet alsof. Blijkbaar vindt ze mijn ouders of die van mijn zwager maar vervelende mensen en die wil ze niet op haar feestje hebben. Dat kan, maar om dat nu op zo’n manier duidelijk te maken vind ik buitengewoon pijnlijk voor zowel mijzelf als voor mijn zwager.

 

 

Als ze onze ouders allemaal wel voor haar verjaardag had uitgenodigd was deze idiote situatie nooit ontstaan. Maar wat ze voortaan ook over mijn vader of moeder zegt, of over die van mijn zwager, ik zal haar nooit meer kunnen geloven en dat vind ik misschien nog wel het ergste.’

 

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl