Dreamschool; deze jongeren zijn niet dom, ze doen dom

 

De overgang, voor sommige vrouwen een ware hel waar maar geen einde aan lijkt te komen, maar er zijn ook een heleboel positieve dingen te noemen, echt waar!

 

 

 

Misschien heb je het weleens gezien, Dreamschool, waarin voormalig kickbokser Lucia Rijker en schoolrector Eric van ’t Zelfde met tien ontspoorde jongeren aan de slag gaan in de hoop dat ze de kans grijpen om hun leven weer op de rit te krijgen. Het zijn jonge mannen en vrouwen die vaak al een paar jaar thuiszitten zonder diploma maar met een heleboel problemen en die geen idee meer hebben hoe het verder moet. Ze zijn vastgelopen in het schoolsysteem, van school gestuurd, hebben ruzie thuis en proberen hun gevoel te doven met drank en drugs.

 

’s Ochtends op tijd in de klas komen is voor veel van deze leerlingen al bijna een onmogelijke opgave. Hoe moeilijk kan het zijn?, hoor ik je nu denken. Maar de stap van je bed naar de voordeur is voor hen de allermoeilijkste, om weer in beweging te komen en om iets echt te veranderen. Alleen, deze kinderen zijn niet dom, ze doen dom en het is hartverscheurend om erachter te komen hoe ze in deze situatie terecht zijn gekomen. Ze werden jarenlang gepest, hebben ouders met grote problemen of lopen soms al jaren van de ene therapie naar de andere.

 

 

 

Toen ik van de week de eerste aflevering keek zag ik hoe Julian weer een kamer moet verdienen in het huis van zijn moeder. Hij slaapt nu dan maar zolang op een luchtbedje naast de cv-ketel op zolder. Maar als je goed luisterde hoorde je ook dat Julian zich zijn hele leven al alleen voelt. Zijn ouders scheidden toen hij nog maar klein was en hij voelde zich daarna nooit onderdeel van het nieuwe gezin van zijn vader of zijn moeder, met alle gevolgen van dien. Dat is het werkelijke verhaal van een jongen die door de maatschappij wordt uitgespuugd omdat hij van ellende niet meer weet hoe hij iets van zijn leven moet maken. Maar ook Julian is niet dom, hij doet alleen dom. Om eindelijk wel aandacht te krijgen, want negatieve aandacht is ook aandacht…

 

Ik ben benieuwd naar de komende afleveringen om te zien of en hoe deze jonge maar o zo beschadigde mensen de weg terug weten te vinden. Want iedereen verdient een tweede kans op een fijne toekomst met mooie dromen.

 

Dream School seizoen 6 is nu elke dinsdag vanaf 20:30 uur te zien op NPO3.

 

Beeld credits: Screenshot NTR Dreamschool

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit