Doorgestoken taart

 

Dit weekend komt Maroes bij onze boekwinkel signeren.

 

 

Je weet meteen over wie ik het heb, toch? Maroeska, de veelbesproken deelneemster van Heel Holland Bakt. Ze komt aanstaand weekend in onze boekhandel haar kookboek Hoe dan?! signeren, en ik ben zo benieuwd hoe die signeersessie gaat verlopen. Komen er nou extra veel mensen op af? Willen die haar dan vertellen wat ze van haar deelname aan HHB denken? Heeft de boekhandel extra beveiliging ingeschakeld?

 

Want het kan je niet ontgaan zijn: Maroeska doet mee aan de amateur-bakwedstrijd maar heeft een eigen cateringbedrijf én schreef een kookboek. (Waar ze nota bene tien jaar over deed. Nou, als je er zo lang over doet, staat voor mij meteen vast dat je een amateur bent, hoor!) Maar er is dus ophef bij het slowste, goeiigste en liefste programma van Omroep Max. Nou ja ophef? Mensen zijn echt HEEL BOOS! Omdat ze Maroes dus géén amateur vinden. Mensen zijn zelfs zó verontwaardigd dat ze hun lidmaatschap bij Omroep Max opzeggen. Of nooit meer kijken. Het programma en de makers krijgen er behoorlijk van langs. Maroeska zelf ook.

 

Als mensen niet meer willen kijken, moeten ze dat lekker zelf weten. Maar ik begrijp die boze boosheid niet. (Bijna) elk tv-programma is toch voorgekookt (heb je ‘m?) en voorgeproduceerd, waarom voel je je nu zo bekocht? Bovendien is ze echt langs de lat van de inschrijfvoorwaarden gelegd, en is ze autodidact. Dat ze geld wil verdienen aan haar (uit de hand gelopen) hobby snap ik; als kunstenaar is het vaak geen vetpot. Maar bakken/koken is uiteindelijk niet haar hoofdberoep

 

Ik denk eigenlijk dat er iets anders aan de hand is. Dat Maroeska gewoon té goed is. Dat ze te ver boven het maaiveld uitsteekt. Ze is zó overduidelijk de allerbeste (misschien zegt dat wat over het niveau van de anderen?) waardoor ze afstevent op de eindoverwinning, en heeft – gezien haar échte beroep als kunstenares – ook nog onwijs creatieve vingers. Oog voor detail. Kennis van technieken. Daarnaast is ze zo serieus bezig met haar creaties dat ze nauwelijks oog heeft voor haar medekandidaten. Heeft ze bijna geen tijd voor een lachje of praatje naar de camera, en is ze mega-ambitieus en gefocust. En (daardoor?) mist ze de gunfactor. 

 

hartvormige koekjes

 

Ik denk dat als Maroes de gunfactor van Cas of Vincent (wat een leuke mannen!) had gehad, de ophef al veel, veel minder was geweest. Sterker nog … Misschien was die er wel niet!

 

Nog drie dingetjes.

 

  1. Waarom worden mensen toch zó extreem boos? Het gaat ‘maar’ over een programma!
  2. Ik vind het ook jammer dat de uitslag al bekend is (toch?), maar ja, Maroeska’s baksels wil ik juist nog zien: juist zij is vernieuwend en kan je inspiratie geven.
  3. Wat jammer voor de mensen die niet meer kijken: zij missen nu die heerlijke humor van André!

 

Maar nu de echte vraag: zal ik dit weekend even gaan kijken bij de signatuursessie, euh signeersessie van Maroes?

 

Ps: Ik schrijf dit niet voor Franska-vriendin Janny, hoor, mocht je denken dat de lijnen hier kort zijn. Ik ken Janny (jammer genoeg) niet, heb haar nog nooit ontmoet.

Door: Beatrijs Bonarius

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.

Afbeelding van Beatrijs Bonarius