Door botox voel je minder emoties

Botox: inmiddels is het geen taboe meer toch? Zelf heb ik er vrij weinig op tegen, mensen moeten vooral doen waar ze gelukkig van worden, maar het gemak waarmee en de leeftijd waarop het gebeurt vind ik wel een dingetje.

 

 

 

Het lijkt namelijk alsof iedereen er steeds eerder aan begint. Laatst hoorde ik iets over de term ‘babybotox’ voorbij komen: botox voor twintigers. Dat gaat best een beetje ver, als je het mij vraagt. Ik vind mezelf (26) hiervoor nog veel te jong. Ja, ook voor babybotox.

 

Maar goed, wie wordt er nou niet blij van een frisser uiterlijk? Ik vind dat mensen er enorm van kunnen opknappen. Anderzijds spot ik ook mensen die er volledig in doorslaan. Dat moet je niet willen denk ik. Een veel te strakke emotieloze kop beschouw ik niet per definitie als jong. En blijkbaar zitten er ook nog andere nadelen aan verbonden. Los van je uiterlijk kunnen die grote hoeveelheid prikjes er namelijk voor zorgen dat je minder emoties voelt. Dat klinkt best een beetje eng, toch? Botox zorgt ervoor dat rimpels minder zichtbaar zijn, maar daardoor is het soms ook lastiger te zeggen of iemand nu blij is of boos. Het gevolg hiervan is dat je deze gevoelens ook daadwerkelijk minder ervaart. Psycholoog Michael Lewis legt uit: ‘Als je zoveel gebruikt dat je niet meer kunt fronsen of met je ogen kunt lachen, heeft dat invloed op je humeur.’ Onze gezichtsuitdrukking is een uiting van hoe we ons voelen en vice versa: zodra je lacht, word je blijer en van fronsen ga je je slechter voelen. Uit onderzoek van Lewis bleek dan ook: wie zijn lachrimpels laat platleggen ervaart minder plezier en zelfs meer depressieve gevoelens. De vrouwen met botox in de frons scoorden daarentegen veel lager op depressie en angst.

 

Ook moeders moeten oppassen met botox. Het kan namelijk de emotionele ontwikkeling van kinderen beïnvloeden. Carolien Rieffe (hoogleraar ontwikkelingspsychologie) vertelt: ‘Als je je voorhoofd, ogen én wangen laat doen, dan vervlakt je expressie. Hoe kun je als kind over emoties leren als de toon en lichaamshouding van je moeder niet overeenkomt met haar gezicht? Dat lijkt me heel verwarrend.’ Dit lijkt me best een cruciaal puntje om op te letten.

 

Aan de hand van dit onderzoek kan ik alleen maar denken: laat die lachrimpels maar gewoon met rust. Daar ga je blij van worden.

 

Bron: Psychologie Magazine

 

 

 

Door: Redactie Amayzine.com