Dol op tennis? Dan wil je dit weten over Wimbledon

 

Zelf kan ik er geen bal van, er is geen groot tennistalent aan mij verloren gegaan, maar ik kijk er wel graag naar en ik weet alles van Wimbledon.

 

 

 

Natuurlijk is Roland Garros spannend en ik zet soms de wekker voor een mooie wedstrijd op de US Open, maar er gaat werkelijk niks boven het toernooi van Wimbledon. Al was het maar vanwege deze gekke feitjes, want het blijven rare jongens, die Engelsen:

 

  • De dresscode van Wimbledon is heel streng. Alle spelers moeten bijna helemaal in het wit gekleed zijn en je wordt zelfs door de scheidsrechters van de baan gestuurd om je om te kleden als je je niet aan de regels houdt. Dat overkwam Roger Federer in 2013, deze Wimbledonkampioen werd gevraagd om andere schoenen aan te doen omdat zijn schoenzolen oranje waren.

 

  • Op Wimbledon speel je op gras dat op een hoogte van precies 8 mm gemaaid wordt en geen millimeter minder. Een echte roofvogel jaagt iedere ochtend de duiven van de velden. Rufus, zo heet deze havik, heeft zelfs zijn eigen Instagramaccount.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Rufus The Hawk (@rufusthehawk)

 

  • Tijdens het toernooi worden er meer dan 54.000 tennisballen gebruikt. De oorspronkelijke witte ballen werden in 1986 vervangen door gele omdat die beter te zien zijn op televisie.

 

  • Er worden jaarlijks zo’n 250 ballenjongens en -meisjes geselecteerd op scholen in de buurt van Wimbledon. Ze moeten een test doen om er zeker van te zijn dat ze minimaal 3 minuten volledig stil kunnen staan.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Wimbledon (@wimbledon)

 

  • Op Wimbledon eet je geen patatje maar aardbeien met room en daar drink je een gezellig glaasje champagne bij. Ieder jaar gaan er meer dan 140.000 porties doorheen en 29.000 flessen bubbels.

 

  • Sommige spelers schreeuwen het uit als ze de bal serveren of een goeie backhand slaan. Maria Sharapova heeft het record het hardst kreunen. Ze haalde zelfs 101,2 decibel wat gelijk staat aan een opstijgende Boeing 747.

 

  • In juni 2010 werd de langste wedstrijd ooit op Wimbledon gespeeld tussen de Amerikaan John Isner en de Fransman Nicolas Mahut. Isner won na een wedstrijd die elf uur en vijf minuten duurde en in drie dagen gespeeld werd.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit