Dokters vertellen: dít helpt echt tegen een kater

 

Eerlijk gezegd heb ik er met deze avondklok minder last van, en dat is dan ook het enige positieve wat ik kan noemen aan dat om 21.00 uur thuis zijn: geen katers.

 

 

Want ik drink gewoon minder. Meestal begint mijn borreldrang namelijk  pas na negenen en ik ben niet echt een solodrinker. Dat scheelt dus weer wel met fit wakker worden, want die hoofdpijn kan ik missen als… hoofdpijn. Want dat vind ik nog erger dan kiespijn, geloof ik.

 

Maar ja, ik weet natuurlijk dat wanneer die avondklok eraf gaat ik mezelf onder de tap kan vinden, want dan heb ik natuurlijk weer geen rem. Nu neem ik tegenwoordig wel vaak ORS voordat ik ga slapen (als ik heb gedronken), en ik kan je vertellen: die dingen werken écht. Je kater is er niet non-existent mee, maar ik kan er wel een stuk beter mee dealen.

 

Tijd om de experts te raadplegen, de doktoren. Helpt er überhaupt iets tegen een kater? “Er is geen enkel middeltje dat de volledige kater kan genezen,” zegt Dr. David Aizenberg. Oké, dat is jammer, maar dat had ik wel een beetje verwacht. Er is vast wel iets dat de ellende een beetje kan verzachten, toch?

 

Nou, niet echt. HAHA. Hun million dollar tip is namelijk: als je je kater wil verzachten… Moet je minder drinken. No shit, Sherlock. Dat had ik zelf ook wel bedacht, maar ik ken mezelf en ik heb geen rem dus na een paar drankjes ben ik dit vergeten. Volgende tip? Drink tussendoor genoeg water. Oké, check, daar kan voor gezorgd worden.

 

Wat de doktoren vooral meegeven is dat de meeste ‘antikatertips’ eigenlijk gewoon bullshit zijn. En dat is voor mij ook een goed teken. Die sportieve types, die zeggen dat sporten helpt want ‘je zweet het er dan uit’? FOUT. Dat vind ik dus heel fijn nieuws want met een kater ben ik niet vooruit te branden en dat is maar goed ook. Door te sporten ga je zweten, en dat is geen goed teken als je al uitgedroogd bent door de alcohol.

 

Maar — en dit is dan weer minder — een trip naar de Maccie is ook niet aan te raden. Ook al heb je zin in vet en ongezond eten, je kan toch beter op de healthy tour gaan. De alcohol maakt je maag geïrriteerd en die Big Mac, daar wordt je maag niet blijer van.

 

Gaan slapen met aspirientjes dan? Nope, tenzij je even een wekker zet middenin je slaap. Ibuprofen werkt maar vier tot zes uur, en grote kans dat jij langer slaapt dan dat, dus het effect is al uitgewerkt als je wakker wordt. Maar een glas water naast je bed en wat ibuprofen ernaast, dát is sowieso een slim plan.

 

Nou, genoeg geleerd toch? Tijd voor een wijntje.

 

Bron: HLN

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer