Doe goed met deze toet

Want deze gingerbreadkoekjes maak je met een reden.

 

 

Veel van ons zijn al druk bezig met bedenken wat we dit jaar met kerst op tafel gaan zetten. Met kerst zijn we gezellig samen met onze familie en/of vrienden. En daar hoort lekker eten bij. Toch zijn er in Nederland ook kinderen die kerst niet zo prettig ervaren en een lastige thuissituatie hebben of niet meer thuis wonen.

 

Afgelopen februari maakte Stichting Het Vergeten Kind een sjaal met lieve berichtjes voor deze kinderen.  Nu brengt de stichting een receptenboek uit met patissier Hidde de Brabander en ambassadeurs, waaronder Saar Koningsberger, Natasja Froger en Juvat Westendorp. De lekkerste toetjes voor de kerstdagen, waarmee je iets goeds doet voor deze kinderen.

 

Je kunt het receptenboekje downloaden, maar ook thuis laten bezorgen via Het Vergeten Kind.

 

 

 

Laten we alvast beginnen met het maken van deze heerlijke gingerbreadkoekjes.

 

Hartenhuis gingerbread

Bereidingstijd: 1,5 uur

 

Wat heb je nodig voor 18 gingerbread koekjes?

  • 125 g boter
  • 75 g bruine basterdsuiker
  • 135 g honing
  • 10 g bakpoeder
  • 330 g bloem
  • 20 g vijfkruidenpoeder

 

Ganache van melkchocolade

  • 235 g melkchocolade
  • 175 ml slagroom
  • Mixer/keukenmachine
  • Deegroller
  • Huisvormpjes
  • Bakpapier
  • Kom
  • Plasticfolie
  • Spuitzak/Cornetje
    Hartenvormpje

 

Hoe maak je het?

 

Begin met het gingerbread

 

  1. Verwarm de oven voor op 165 ºC. 
  2. Roer de boter met de bruine basterdsuiker en de honing glad.
  3. Meng de bakpoeder met de bloem en vijfkruidenpoeder in de keukenmachine.
  4. Kneed of mix in de keukenmachine tot een bal deeg.
  5. Bestuif het werkblad met bloem. Kneed het deeg op het aanrecht door.
  6. Rol het deeg uit tot een dikte van circa 5 mm.
  7. Steek met de huisvormpjes gingerbreadhuisjes uit het deeg (of snijd deze uit).
  8. Verdeel de huisjes over een met bakpapier beklede bakplaat.
  9. Kneed een bal van het overige deeg en rol uit.
  10. Steek of snijd kleine hartjes uit dit deeg en leg deze op de vormpjes.
  11. Bak de koekjes in ca. 13 minuten goudbruin.

 

Maak nu de ganache

 

  1. Hak de chocolade fijn.
  2. Breng de slagroom langzaam aan de kook.
  3. Haal het pannetje van het vuur en voeg de chocolade toe. Roer de chocolade door de slagroom en meng tot een gladde ganache.
  4. Giet de ganache in een kom, dek af met plastic folie en laat een uur in de koelkast afkoelen.
  5. Spuit een laagje ganache op 9 gingerbread koekjes. Leg hier de andere helft van de koekjes op, zodat je de hartenhuisjes staand kunt serveren.

 

Saar bakt koekjes

Door: Meagan Suares

Meagan woont in een studentenhuis in hartje Amsterdam met zes gillende huisgenoten. Studentenmaaltijden vindt ze maar niks, dus staat ze elke avond in de keuken voor iedereen te koken. Ze is dol op reizen, gezelligheid, lekker eten, drinken en ‘af en toe’ sporten.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Meagan Suares