Dit zijn de raarste complottheorieën waar mensen echt in geloven

 

Conspiracy theories, of complottheorieën, heb ik altijd al interessant gevonden. En hoe dieper ik daar in duik, hoe vaker ik zelf ook aan het twijfelen word gebracht

 

Nou maak je mij niet wijs dat de aarde plat is hoor, maar voor sommige conspiracy theories valt dan toch wel weer wat te zeggen, en voordat ik het weet ben ik zo twee uur verder en heb ik me in het deep dark web gestort om alle ins en outs van een theorie helder te krijgen. Een aantal is heel bekend, sommige zijn grappig. Hoe dan ook, er zijn er ontelbaar veel. Ik raadpleegde het platform Reddit, waar de vraag werd gesteld welke van de complottheorieën lezers dachten dat waar was. Nou, mijn top 6 heb ik gemaakt hoor.

 

1.Matrassenwinkels zijn grotendeels witwasserijen

Deze vind ik dus grappig, want ik kan me er alles bij voorstellen. Zéker sinds ik in de Verenigde Staten ben geweest, want daar hebben ze echt zóveel matrassenwinkels. WAAROM? Wie koopt er nou zoveel matrassen? Ik dacht altijd dat een matras een grote aankoop was, waar je dan echt wel een aantal jaar mee deed. Hoe kunnen al die winkels blijven bestaan? Ik heb het er ook nog nooit druk gezien. Is maar een logische verklaring voor: de etalage is een matrassenwinkel, waarachter zich gigantische witwaspraktijken afspelen.

 

2.David Kelly heeft geen zelfmoord gepleegd

Wie? Even een korte introductie: na 9/11 is de VS Irak binnengevallen. Gezegd werd dat Irak massavernietigingswapens zou hebben. Een Britse wapenexpert, David Kelly, lekte naar de pers dat dit niet het geval was, maar werd gebruikt als excuus om Irak binnen te vallen. Deze claims heeft hij ook voor het parlement gedaan in opgeschreven verklaringen. Twee dagen nadat hij dit gedaan had werd hij gevonden met zijn polsen doorgesneden en een hoge dosis co-proxamol in zijn bloed. Lopend in het bos, onderweg naar huis zou hij zelfmoord gepleegd hebben. Zou kunnen natuurlijk, maar dit is er eentje waarvan ik ook denk dat er iets niet klopt.

 

3.Martin Luther King Jr. is vermoord door de FBI

Deze is interessant, vind ik, omdat zijn familie de Amerikaanse staat heeft aangeklaagd en een civiele zaak hierover heeft gewonnen. De FBI heeft moeten toegeven dat zij meer weten dan ze eerder hebben gezegd. James Earl Ray staat bekend als de moordenaar, maar de familie King geloofde niet dat dit het hele verhaal was. De jury die bij de rechtzaak betrokken was besloot unaniem dat er inderdaad sprake was van een conspiracy rondom de dood van Martin Luther King Jr. en dat de Amerikaanse overheid erbij betrokken was. Grimmig.

 

4.Michael Jordans tweejarige afwezigheid in de basketbalwereld was te wijten aan zijn gokverslaving

Deze zie ik zó vaak voorbijkomen op internet, en soms wordt de dood van zijn vader er ook bij gehaald (dat dat een afrekening zou zijn vanwege schulden). De gedachte is dat Michael Jordan werd gepakt terwijl hij op basketbalwedstrijden wedde, wat niet mocht gezien zijn eigen basketbalcarrière. De straf die hij kreeg zou inhouden dat hij twee jaar geen basketbal mocht spelen, en dat zou hij in de media hebben gebracht als ‘met pensioen gaan’. Toegegeven, het is inmiddels niet echt meer een geheim dat Michael Jordan een gokverslaving heeft, maar zou hij zich zó in de schulden hebben gewerkt?

 

5.Amerika zou het coronavirus bewust naar China hebben gebracht

Deze theorie gaf de inspiratie voor dit artikel, want deze bewering las ik dus ook op Reddit. Dat het er bij de Chinezen in China behoorlijk wordt ingestampt dat Amerika bewust het coronavirus in Wuhan heeft losgelaten. Het zouden militairen zijn geweest die expres op die plek mensen besmet hebben. Het ernstige is dat dit in China echt wordt geloofd. Al het tegengeluid dat ze krijgen wordt aangemerkt als propaganda. Ernstig.

 

6.De reden dat de Disneyfilm ‘Frozen’ heet is een stuk grimmiger

Deze vind ik bijzonder maar heb ik ook al heel vaak zien terugkomen op internet. De conspiracy theory hier is dat ze de film de naam Frozen hebben gegeven zodat je, als je ‘Disney Frozen’ googelt, je informatie over de film krijgt en niet (meer) over het bevroren lichaam van Walt Disney himself. Het gerucht ging namelijk dat hij zich heeft laten invriezen en dat het bedrijf Disney van deze verhalen af wilde. Heel apart vind ik deze, vooral hoe vastberaden mensen zijn om de ‘waarheid’ boven te krijgen. Maar dat is met alle complottheorieën wel het geval eigenlijk, nietwaar?

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer