Dit zijn de beste podcasttips

esther goedegebuure

 

Mijn vriendinnen die net als ik podcasts verslinden appen elkaar regelmatig met opdringerig enthousiasme linkjes door van nieuwe must-hears.

 

 

 

In het onuitputtelijke aanbod van mooie luisterverhalen weet je soms niet wat je moet kiezen en dan zijn tips meer dan welkom, merken we. Er zijn ook nog steeds vriendinnen die helemaal niet naar podcasts luisteren. Die zich afvragen wanneer je daar dan tijd voor neemt. Nou, tijdens het fietsen, boodschappen doen, sporten, koken of hond uitlaten bijvoorbeeld. En vooral tijdens het reizen. Dus als je een podcast-virgin bent maar binnenkort vertrekt voor een voorjaarsvakantie, dood de ondragelijk saaie uren in het vliegtuig, de trein of de auto dan eens met het luisteren naar een podcast. Met oortjes in en je ogen dicht raak je er bovendien zo ontspannen van, dat je er makkelijk bij in slaap valt. Niet de bedoeling natuurlijk in de auto maar dan heb je je ogen ook meestal niet dicht.
Naast de populaire babbelpodcasts (Marc-Marie & Aaf vinden iets en consorten) zijn er fascinerende documentaires. Ik ben nu bijvoorbeeld verslaafd aan Grijs gebied, waarin een rechtbankjournalist duikt in de schimmige en grimmige wereld van undercoveragenten. Over dit soort podcasts een volgende keer meer. Nu doe ik een warme aanbeveling van de fictiepodcast, ook wel het ouderwetse hoorspel. Dikwijls worden ze ingesproken door geweldige acteurs en zijn ze enorm prikkelend voor je verbeelding. Het volgende lijstje bevat mijn favoriete hoorspelen gebaseerd op waargebeurde verhalen die allemaal iets met de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging te maken hebben. Ze zijn alle vier gratis te downloaden via iedere podcastapp.

 

De Hormoonfabriek

Dit is de theatrale bewerking van het gelijknamige boek van Saskia Goldschmidt, ook een aanrader trouwens als je dat nog niet gelezen hebt. Maar ken je het boek wel, dan is deze podcast een prachtige aanvulling. Hij gaat over de twee Joodse broers die eigenaar waren van Organon, het farmaceutisch bedrijf dat de anticonceptiepil ontwikkelde. Een wervelend verhaal over verraad, seksueel misbruik, de rivaliteit tussen twee broers en corrumperende macht tegen de achtergrond van opkomend antisemitisme. Marc Rietman en Jacob Derwig spelen de hoofdrollen en dat doen ze fenomenaal.

 

Geen Noot is Onschuldig

Dit is het fascinerende verhaal van Frida Belinfante, de Joodse celliste die droomde van een carrière als dirigent, haar muziekcarrière moest opgeven tijdens de bezetting en in het verzet dook. Ze was als enige vrouw betrokken bij de beruchte en mislukte aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister. Als een van de weinige van haar verzetsgroep wist ze uit de handen van de Duitsers te blijven, ze vluchtte naar Zwitserland en overleefde de oorlog. Belinfante was een moedige dwarsdenker en – ook vanwege het destijds controversiële uitkomen voor haar lesbische geaardheid – een eigenzinnig en markant persoon. Een bijzondere podcast ook door de rol voor muziek.

 

Hotel Schiller

Het illustere hotel Schiller aan het Amsterdamse Rembrandtplein herbergt een schat aan verhalen. Die hoor je in deze meeslepende podcast. Ze worden verteld vanuit de rol van Frits Schiller, de man die twee wereldoorlogen overleefde en tijdens deze roerige decennia één droom had waar alles voor moest wijken: een mondain hotel bestieren waar de rich & famous graag geziene gasten waren.

 

De Jodenverraadsters

De heftigste podcast in het rijtje is deze indrukwekkende serie verhalen over Ans van Dijk en Rosa Roozendaal, Joodse vrouwen die in een gruwelijke positie gedwongen werden om ondergedoken Joden aan te geven bij de SD. Dit podcastdrama, over de tragische levens van deze vrouwen en andere betrokkenen bij deze huiveringwekkende praktijken, werd geschreven door theatermaker Helmert Woudenberg. Hij was zelf een kind van ‘foute ouders’ en wilde met deze productie invoelbaar maken hoe duister het gebied tussen goed en kwaad kan zijn. Geen lichte kost, maar iets dat diepe indruk maakt.