Dit zijn de 3 stiekeme dikmakers die iedereen vergeet

Ik vind niets zo treurig als calorieën tellen. Eerlijk: je wilt toch op een druilerige regendag gewoon die tompouce naar binnen werken, omdat het kán? Omdat het mág?

 

 

Ik word gelukkig van lekker eten en zou het nooit kunnen laten. Natuurlijk moet het niet te gek worden, maar jezelf een beetje verwennen met een zak chips of een Kinder Bueno mag heus. En weet je? Dat blijken niet eens de ultieme dikmakers te zijn. Want er zijn volgens experts eigenlijk drie stiekeme dikmakers die iedereen vergeet. En dat is dus níet die ene hamburger bij de Mac, zo op zijn tijd.

 

Sugar high
Wat ze wel zijn? Komen ze:

 

1. Olijfolie
Eén eetlepel per persoon is een prima richtlijn, maar meestal mikken we toch altijd veel te veel olie in de pan. En het blijft 100 procent vet; het is echt niet zo dat olijfolie extra vierge minder vet is dan een pak roomboter, al lijkt het soms een gezondere keuze. In één eetlepel olijfolie zitten zo 100 calorieën. Tel maar op, als je dat elke avond door je pan gooit.

 

2. Gezonde sappen
Sap lijkt soms de ultieme manier om aan je dagelijkse portie vitamines te komen: cold pressed juices zijn hipper dan ooit. Maar het is vergelijkbaar met suikerwater, aldus experts. Dit komt doordat je de vezels met de pulp weggooit en er meer fruit in het sapje gaat dan dat je normaal gesproken als een tussendoortje zou eten. En omdat je het ook nog eens drinkt, vult het minder dan wanneer je fruit eet. Wat je wel kunt proberen zijn groentesappen, want daar zitten van nature minder suiker in. Dus drink bijvoorbeeld een selderijsap. Niet heel lekker, dat snappen we, maar wel vitamientjes plus weinig sugar.

 

3. Repen
Nog zoiets waar je van denkt: handig. Maar het is niet handig. Je koopt het zo snel ergens op het station of in de winkel als je trek hebt. Een tussendoortje als een mueslireep, afslankreep of havermoutkoek: het is allemaal even ongezond. Al lijkt het nog zo ‘superhealthy’ te zijn. Er zitten vaak veel meer suikers in dan je verwacht, zelfs in van die maaltijdrepen die je beloven af te laten vallen. Kies in plaats van dit soort bewerkt voedsel iets wat puur is, zoals een dadel, een stuk fruit of yoghurt. Daar krijg je een vol gevoel van én een slank lijf.

 

Zo, zolang ik me maar een beetje aan dit lijstje hou, mag die kroket als lunch soms écht prima. Balans is key, toch? Ik ben geloof ik dol op balans.

 

 

 

Door: Redactie Amayzine.com