Dit zijn de 10 heetste plekken op aarde

dasht-e lut heetste plekken op aarde

 

Begrijp me niet verkeerd: ik hóu van de zomer. Maar ik vind hem dit jaar toch best wel heftig, hoor. 

 

 

 

Dat komt waarschijnlijk het meest doordat ik nu nog een klein appartement heb waar de warmte geen kant op kan (gelukkig ga ik bijna verhuizen): bij alles boven de 20 graden is het dus een sauna bij mij thuis. Ook heb ik het idee dat deze zomer we wel echt extreem veel hete dagen hebben gehad en dat is heerlijk als je met een sangriaatje op het terras in Spanje zit, maar iets minder als je in de zomer niet weggaat en vast zit in Amsterdam.

 

Maar goed, het kan altijd erger. Dacht je dat die hittegolf bij ons al intens was? Check dan dit lijstje maar eens met de tien heetste plekken op aarde. Op nummer vier ben ik geweest en ik kan bevestigen: het was errug warm.

 

1. Dasht-e Lut woestijn, Iran: 70,7°C

Zelf had ik dus nog nooit van deze woestijn gehoord, maar veel mis je er niet echt: er is letterlijk niets omdat het simpelweg te heet is. Deze temperatuur is gemeten door een satelliet van NASA en is momenteel nog steeds het record van de heetste plek op aarde — dit werd in 2005 gemeten.

 

2. Badlands in Queensland Outback, Australië: 69,3°C

Ook hier wonen geen mensen vanwege de temperatuur, dus net als bij nummer één zijn hier geen weerstations aanwezig. Echt regelmatig wordt de temperatuur dus niet gemeten (waarom zouden ze ook?), maar in 2002 werd door de MODIS (een ‘moderate resolution imaging spectroradiometer’) van NASA een temperatuur van 69,3°C vastgesteld.

 

3. Flaming Mountains, China: 66,7°C

Behoorlijk toepasselijke naam wel, want door deze hitte lijkt het me inderdaad wel alsof je in de fik staat. Wederom dankzij NASA weten we deze temperatuur. Leuk: je kan verschillende tours boeken

 

4. Death Valley, Verenigde Staten: 56,5°C

Hier ben ik dus geweest en kan ik op zich van harte aanraden — als je er doorheen kan rijden in een auto met een loeiende airco. Ik vond het een indrukwekkende trip door deze woestijn, die een bijzonder record heeft staan: hier werd namelijk de temperatuur direct gemeten, gezien hier wél weerstations aanwezig zijn.

 

5. El Aziza, Libië: 58°C

In 1922 was het hier bizar heet, toen werd deze temperatuur namelijk gemeten. Het bleef maar liefst 90 jaar lang het wereldrecord. Opvallend feitje: in 2012 werd deze meting ‘ongeldig’ verklaard. Bijzonder, maar goed: die temperaturen worden hier absoluut aangetikt.

 

6. Rub’ al Khali, Saoedi-Arabië: 56°C

Laat dit maar even bezinken: deze woestijn is 650.000 vierkante meter. Nederland is 41.543 vierkante meter. Deze bloedhete woestijn is dus ruim vijftien keer zo groot als ons land. En je verbrand er zo goed als levend. Mij nie belle.

 

7. Kebil, Tunesië: 55°C

Dit stadje ligt middenin de woestijn en je leest het dus goed: hier wonen inderdaad mensen. 18.000 om precies te zijn. Geen idee hoe zij het hier uithouden, ik kan al janken bij het idee alleen al.

 

8. Timboektoe, Mali: 54,5°C

Vroeger wist ik niet eens dat Timboektoe een daadwerkelijke plek was, maar dacht ik dat het een metafoor was voor een gigantisch verre plek. Een soort Nooitgedachtland. Maar het bestaat uiteraard al zal dat voor mij niets veranderen: hier ga ik nooit heen. Niet uit te houden.

 

9. Tirat Zvi, Israël: 54°C

In 1942 werd deze meting gedaan, al wordt er getwijfeld aan de echtheid ervan. Goed, ik gok niet dat ik het verschil zou voelen tussen 50°C en 54°C, dus dat is me allemaal om het even. Beide temperaturen zijn voor mij namelijk een absolute no go.

 

10. Dallol, Ethopië: 47°C

Wat een hel: op deze plek koelt het gewoon níet af. Het hele jaar door is het bloedjeheet. Worden mensen daar blij van? Absoluut niet, daarom is dit tegenwoordig een ware spookstad, want iedereen is inmiddels vertrokken.

 

En hoe zit het dan in Nederland? Ons record werd op 25 juli 2019 gemeten — niet eens zo lang geleden dus —, toen het 40,7°C werd in Gilze-Rijen, in Noord-Brabant.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer