5 signalen dat het tijd is om een vriendschap te verbreken

 

Naarmate ik ouder word, merk ik dat ik steeds bewuster keuzes maak op het gebied van vriendschappen.

 

 

 

Waar ik in mijn studententijd nog probeerde om alle ballen (vrienden) in de lucht te houden, spreek ik nu alleen nog maar af met mensen waar ik energie van krijg. En geloof me: dat zijn er niet zo veel. Zo ben ik tot de conclusie gekomen dat ik eigenlijk veel vriendschappen aan het onderhouden was. Mensen aan wie je het voor je gevoel verplicht bent om af te spreken, maar daar zelf nou niet per se naar uitkijkt. Noem het een eenzijdige vriendschap, zonder dat de ander zich daarvan bewust is.

 

Maar hoe weet je nou wanneer het de hoogste tijd is om zo’n vriendschap te beëindigen? Want als je alleen maar afspreekt om de ander een plezier te doen, dan ben je niet oprecht bezig en dat is uiteindelijk voor niemand fijn. Hoe pijnlijk ook, maar soms kan het enorm opluchten om een vriendschap die je niets meer brengt te beëindigen. Aan de hand van deze signalen kom je erachter of je die ene vriend of vriendin moet laten gaan:

 

1. Je kijkt er niet naar uit om af te spreken

Dit eerste signaal is vrij makkelijk te herkennen. Wanneer je er als een berg tegenop ziet om af te spreken, dan weet je dat het foute boel is. Waarschijnlijk heb je de afspraak al meerdere malen verzet en kun je het niet maken om dit voor de twintigste keer te doen. Maar al te blij ben je dan ook wanneer de ander een keertje afzegt. In een vriendschap zou je je juist moeten verheugen op een date met elkaar. Dus doe je dit allesbehalve? Dan is het toch echt een gevalletje einde vriendschap.

 

2. Na een afspraak ben je volledig uitgeput

Van je vrienden krijg je meestal bakken met energie omdat ze je verblijden met hun aanwezigheid. Wanneer je daarentegen helemaal uitgeput naar huis gaat omdat je het idee hebt alleen maar als klaagmuur te dienen, dan is het de hoogste tijd om de vriendschap te verbreken. Natuurlijk moet iemand ook met zijn/haar problemen bij je terecht kunnen, maar het uitgangspunt in een vriendschap is niet het volledig wegnemen van elkaars energie.

 

3. Hij/zij luistert niet naar jou

Bij een eenzijdige vriendschap horen eenzijdige gesprekken. Dat houdt in: er wordt totaal niet naar jou geluisterd of naar jouw leven gevraagd. Het enige wat er van jou verwacht wordt is dat je luistert en advies geeft. Zodra je begint over jezelf merk je dat er niet eens geluisterd wordt. Aan zo’n vriendschap heb je dus precies niets.

 

4. Jullie delen alleen nog maar een verleden

Een vriendschap beëindigen met iemand die je al van jongs af aan kent kan heel onnatuurlijk aanvoelen. Je bent tenslotte samen opgegroeid en misschien zijn zelfs jullie ouders wel bevriend. Toch is de kans groot dat je uit elkaar groeit en daardoor niets meer te melden hebt tijdens een afspraakje. Als het verleden het enige is dat jullie nog met elkaar verbindt, dan is het hoog tijd om afscheid van elkaar te nemen. Jullie levens liggen simpelweg te ver uit elkaar.

 

5. Je voelt niet meer de behoefte om belangrijke dingen te delen

Goed nieuws en belangrijke gebeurtenissen in je leven wil je het liefst meteen delen met je vrienden. Merk je daarentegen dat je helemaal niet de behoefte voelt om dit te vertellen omdat je het je weinig interesseert wat diegene ervan vindt, dan zou dat weleens einde vriendschap kunnen betekenen.

 

6. Je voelt diep vanbinnen dat je hem/haar niet in je leven wil houden

Wanneer de ander non-stop contact zoekt terwijl jij het eigenlijk langzaam probeert af te bouwen, kan dit voor veel ongemak en irritaties zorgen. Dus wanneer je diep vanbinnen voelt dat iemand niet meer in je leven past, stop dan vooral met het onderhouden ervan en communiceer (hoe pijnlijk ook) naar de ander dat je de vriendschap niet meer voelt. Natuurlijk gaat dat even heel erg naar zijn, maar uiteindelijk lucht het op en hoef je niet wekelijks meer met smoesje op de proppen te komen.

 

 

 

Door: Redactie Amayzine.com