Dit worden de nieuwe coronamaat-regelen

 

‘Alleen samen krijgen we corona onder controle.’ Die slogan kan ik dromen, en toch lijkt het niet zo te lukken.

 

 

We hebben corona namelijk helemaal niet onder controle. Allesbehalve zelfs. Het is zelfs zo ernstig dat de persconferentie van morgenavond is vervroegd naar vanavond, want de besmettingen blijven stijgen (gisterochtend was er zelfs een record) en de IC’s stromen ook vol.

 

Dus ja, nieuwe maatregelen. Daar komen we (logisch) niet meer onder uit. Vooral Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn de probleemsteden, maar de verwachting is dat er ook landelijke maatregelen komen. En net als bij de vorige persconferenties lekt er van tevoren al het één en ander uit. Vind ik persoonlijk wel prettig, want ik heb altijd wel eventjes nodig om die maatregelen te verwerken. Deze maatregelen gaan namelijk echt behoorlijk wat veranderen. Een opsomming van wat we kunnen verwachten volgens NOS:

 

De horeca sluit om tien uur ’s avonds. Het laatste uur mogen er geen klanten meer naar binnen. Grote kans dat het laatste uur — wat nu ook de regels zijn — de lichten al aan moeten en de muziek uit.

Thuiswerken wordt weer de norm en dit wordt ook strenger gehandhaafd. Werkgevers worden strenger gecontroleerd en bij overtredingen behoort een tijdelijke sluiting tot de opties.

Sportwedstrijden worden weer zonder publiek gespeeld, zowel professionele wedstrijden als amateurwedstrijden.

Reizen naar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is alleen mogelijk als het noodzakelijk is. Hier zijn wel uitzonderingen op, die we vanavond zullen horen.

Contactberoepen krijgen een registratieplicht, wat nu ook al in de horeca zo is. Dus bijvoorbeeld bij de kapper, schoonheidsspecialist en massagesalons moet je nu ook je gegevens afgeven.

Winkelwagentjes worden weer verplicht in de supermarkt, die van tevoren worden ontsmet.

Het aantal mensen waarmee je samen mag zijn gaat ook veranderen. Er wordt gespeculeerd dat je binnen met een maximaal aantal mag zijn van 30 personen (in de horeca met groepjes van 4 en tussen de tafels anderhalve meter afstand), maar ook in de huiselijke sferen komen er veranderingen.

 
In grote lijnen is dit wat tot nu toe is uitgelekt en ik vind het nog wel wat.
 

Stiekem ben ik ook bang dat eerdere sluiting van de horeca averechts gaat werken, omdat mensen dan weer thuis gaan borrelen en feesten, want daar ‘mag veel meer’. En nee, natuurlijk mag dat officieel niet, maar hoe ga je dat handhaven? To be continued vanavond…

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer