Dit wil je weten als je trein vertraging heeft

 

 

Zo claim je heel eenvoudig een vergoeding bij de NS.

 

 

 

 

 

Omdat de files lang zijn, de benzine duur is en parkeren in de binnenstad een vermogen kost, neem ik steeds vaker de trein. Maar dat gaat lang niet altijd van harte door de vele vertragingen op het spoor. Nou weet ik toevallig dat je recht hebt op compensatie wanneer de NS-trein tenminste 30 minuten vertraging heeft en je dus meer dan 30 minuten later dan gepland op je NS-station van bestemming aankomt.

 

Voorbeeldje: als mijn NS-trein een vertraging van 30 t/m 59 minuten had, dan heb ik recht op een vergoeding van 50% van de ritprijs. Vanaf 60 minuten is dat zelfs 100%. Je hebt drie maanden om een claim in te dienen en je moet zelf alle gegevens van die bewuste reis bijhouden. Dat is helaas best een hoop gedoe. Bovendien is het heel ingewikkeld om die vergoeding ook daadwerkelijk te krijgen.

 

Daar hebben twee slimme Utrechtse studenten een heel simpele oplossing voor ontwikkeld. Je claimt via hun website trein-vertraging.nl. Je koppelt je ov-kaartnummer op deze site, zij kunnen zien op welke trajecten er vertraging was en of je recht hebt op een vergoeding. Als dat zo is maken zij direct een melding bij de NS.  

 

Trein-vertraging.nl vraagt dus niet om je bankgegevens, want de NS maakt zelf het bedrag waar je recht op hebt rechtstreeks naar je over op de rekening die je zelf aan jouw ov-kaart hebt gekoppeld. Klinkt te mooi om waar te zijn nietwaar? Toch claimen de studenten dat hun dienst gratis is voor de particuliere gebruiker. De volgende keer dat ik weer eens vertraging heb ga ik toch een keer proberen om via dit systeem een vergoeding los te peuteren en dan laat ik je weten of het werkt. Zonde om geld te laten liggen als het eenvoudig is om te claimen waar je recht op hebt.

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit