Dít was 2017

 

Wat is er toch allemaal gebeurd in 2017? Het was zonder twijfel een bewogen jaar. Met mooie dingen, met verdrietige dingen. Van klein tot groot, dit zijn onze belangrijkste momenten op een rij: 

 

  • De mooiste reclame van dit jaar is toch echt die van Plus. Heb je ‘m nog niet gezien? Het gaat over gescheiden ouders en gourmetten. Meer zeggen we niet. Maar we kregen de tranen in onze ogen. 
  • Het was het jaar waarin nagellak-held Tijn overleed. De jongen wist ruim 2,5 miljoen euro op te halen met zijn actie en hij ontroerde het hele land. Hij bracht iedereen even samen, iedereen was eventjes 1. Dat was uniek – want dat gebeurt zelden. Iedereen had het over hem. Op 6-jarige leeftijd overleed hij aan gevolgen van hersenstamkanker. 
  • Het grappigste nieuwsfilmpje is dan toch wel die waarin er kinderen binnen komen lopen bij een BBC-presentator, die net een live, serieus verhaal doet. Duidelijk geen goede timing. 
  • O ja, hier hebben we het ook zoveel over gehad: Nederland kreeg twee panda’s te leen van China. En dat was wereldnieuws… Het werd bijna grappig, hoeveel hier in het nieuws over werd geschreven.  
  • Het Eurovisie Songfestival werd dit jaar gewonnen, met een heel klein nummer, door Portugal. Nederland wordt met meidentrio O’G3NE slechts 11e. Volgend jaar gaat Waylon weer voor ons aan de bak. In Portugal, dus.
  • Ook wat sport betreft was het een machtig jaar: voor het eerst ooit wint er een Nederlander de Giro d’Italia. Wielrenner Tom Dumoulin is de grote man: hij is met zijn primeur ook sporter van het jaar geworden. En Max Verstappen had juist ontzettend pech: hij vloog keer op keer met zijn defecte wagen uit de race van de Grand Prix. Laten we voor hem hopen dat 2018 wél zijn jaar wordt. En dan wél weer leuk: de Oranje Leeuwinnen werden Europees kampioen.
  • Wat rondging op internet? Baby Charlotte is doof, maar dankzij een speciaal gehoorapparaat kan ze de stem van haar moeder horen. En die reactie is zo mooi: de beelden zijn al meer dan 11 miljoen keer bekeken. 
  • Brrr, die orkaan Irma, die zoveel schade aanrichtte op de bovenwindse eilanden Sint Maarten en Sint Eustasius. De orkaan bereikte windvlagen van wel 300 kilometer per uur – dat is ongekend. Twee personen kwamen om het leven. 
  • Ook dit raakt ons. De altijd stoere Jack van Gelder, breekt tijdens RTL Late Night. De brief die de veertienjarige Julie Slagman aan de overleden burgemeester Van der Laan schreef, kreeg tienduizenden likes op social media. Ze mag het voorlezen in de studio. Dan houdt Jack het niet langer droog. Humberto vraagt hem waarom. Hij zegt: “Je weet zelf nooit hoe oud je wordt”. 
  • En dan al die beschuldigingen dit jaar, met #metoo. Je kunt het niet gemist hebben. Er stroomden ook beschuldigingen tegen de Nederlandse regisseur Job Gosschalk binnen. Niemand minder dan Katja Schuurman neemt het voor hem op – ze is een goede vriendin van hem. Er werd bijzonder veel over gepraat dit jaar – wellicht is het de belangrijkste hashtag geweest van 2017.

 

Wij zijn klaar voor 2018 – kom maar op.

 

 

Door redactie Franska.nl