Dit waren de regels voor leerkrachten anno 1872

 

Een interessante afbeelding kreeg ik van de week doorgestuurd via What’s App.

 

Daar stond in wat de regels waren voor leerkrachten anno 1872. Oké, dat is natuurlijk een lange tijd geleden, maar ik stond toch wel even raar te kijken.

 

‘Vrouwelijke leerkrachten die huwen of zich op het slechte pad begeven dienen ontslagen te worden’. Ehm, pardon? Dat dat ècht een regel was, dat is toch niet meer voor te stellen…

 

Voor mannen was het destijds wat soepeler: Mannelijke leerkrachten mogen één avond besteden aan het werven van een echtgenote, of twee avonden per week indien ze geregeld ter kerke gaan’. Ah, fijn. Maar als ze die echtgenote hebben gevonden, moet die dame in kwestie wel zo snel mogelijk ontslagen worden hè? Anders is het tegen de regels.

 

En zodra die mannen een echtgenote ‘hebben geworven’, mogen ze dan nooit meer ’s avonds de deur uit? Vrouwen zullen dat al helemaal niet meer mogen in die tijd, die moeten koken, wassen en huishouden. Jeetje, ik ben toch wel heel blij op dit moment dat we met z’n allen in 2020 leven, hoor.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer