Dit moet je op Koningsdag echt níet kopen

Er kunnen vervelende gevolgen aan zitten

Artikel beeld

Wandelend langs de Koningsdag kraampjes word je altijd wel verleid tot het kopen van één of twee dingen, waarvan je stiekem heus wel weet dat je er niets aan hebt. Misschien zie je jezelf stiekem zelfs al volgend jaar zelf met een kleedje op de vrijmarkt staan, om precies dit kleine prulletje te verkopen. Waarschijnlijk is het de charme van Koningsdag waardoor je toch zwicht, en je dingen koopt die je anders echt never nooit zou meenemen. Zelfs als het gratis zou zijn. Zo is dat bij mij ook met etenswaren. Ik heb toch een behoorlijk beetje smetvrees, en ik kan me bij verschillende etenswaren bedenken in wat voor onhygiënische omstandigheden die cakejes wel niet moeten zijn gemaakt. Hoe schattig ook, ik zie toch voor me hoe dat lieve kindje haar snottebel aan haar hand afveegt voor ze vrolijk verdergaat met het versieren van de cupcakes. Maar op Koningsdag weet ik die grenzen vreemd genoeg te verleggen. Oké, de cupcakes gaan me nog steeds te ver, maar als ik langs een kraampje met hotdogs en hamburgers loop, weet ik de verleiding niet te weerstaan. Maar voor iedereen die zich hierin herkent: eten kopen op Koningsdag is dus echt het slechtste idee ooit.

Blijkbaar zou de politie er zelfs op moeten handhaven

Voordat je denkt dat kindjes verdrietig achterblijven omdat de politie hun braaf gebakken cupcakes in beslag heeft genomen, zal ik je geruststellen: daar zullen ze niet streng op handhaven. Natuurlijk is er altijd een maar: er zijn bepaalde producten waar wél hele strenge regels voor gelden, als je die wil verkopen op Koningsdag. Toch hoef je niet in ieder geval per se bang te zijn dat de politie erop gaat handhaven. Grote kans dat ze het te druk hebben met andere zaken. Maar voor je eigen veiligheid is het wel handig om te weten wáárom de politie in sommige gevallen zou moeten handhaven.

Het gaat met name juist om die hele lekkere, verse snacks

Een voorverpakte chocoladereep is het probleem niet. Het gevaar zit hem vooral in de vers bereide snacks en maaltijden. Ja precies, juist datgene waar je zo naar hunkert als je de halve stad bent afgestruind en behoefte hebt aan iets ‘normaals’ zoals een broodje hamburger. Want het eten dat terplekke bereid wordt is het meest bederfelijk. Dan moet je dus denken aan vlees, maar ook producten met zuivel. Versgebakken pannenkoeken of poffertjes kan je dus ook beter links laten liggen.

De NVWA heeft duidelijke regels opgesteld voor het verkopen van etenswaren

Als je die smakelijke hotdogs met extra ketchup toch echt niet kan weerstaan, is het goed om op een paar richtlijnen te letten, die de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit heeft opgesteld voor het veilig verkopen van etenswaren.
 
·      Een schone werkomgeving
Schoon keukengerei is wel de minste eis die je jezelf mag stellen voordat je ergens wat te eten koopt. In een restaurant zou je ook niet lekker gaan zitten lunchen als je de muizen door de zaak ziet rennen.

·      Worden de handjes wel goed gewassen?
Heeft het ‘pop-up restaurantje’ een mogelijkheid om handen te wassen? Als ze constant met rauw vlees in aanraking komen is het wel belangrijk om tussendoor even voor schone handen te kunnen zorgen. Sowieso moet er goed worden opgelet of er geen kruisbesmetting plaatsvindt. Etenswaren die al gaar zijn mogen dus niet in de buurt komen van de maaltijden die al bereid zijn.

·      Gaan de gekoelde producten terug in de koelkast?
Dat scheutje melk bij het verse pannenkoekenbeslag is nodig, maar gaat dat pak melk ook weer terug de koeling in, of staat het naast de pan te wachten tot het nodig is voor de volgende ‘batch’?

·      Hou de temperatuur van de ingrediënten goed in de gaten.
Warme producten moeten dus terplekke bereid worden waar je bij staat, want als ze afkoelen tot onder de 60 graden is het al niet meer veilig om te eten. En vanzelfsprekend moeten gekoelde producten dus ook goed gekoeld blijven.

 
Wat zijn de risico’s als je tóch besluit lak te hebben aan de richtlijnen omdat je hongergevoel het wint?

Je kan ervoor kiezen het risico te nemen, en toch iets te eten van een kraam die de richtlijnen niet goed naleeft, gewoon omdat die hamburger er zo lekker uitziet en je de verkoper persoonlijk kent. Maar daar kunnen dus vervelende gevolgen aan zitten. Bacteriën groeien lekker onder die omstandigheden. Zo loop je kans op salmonella, listeria, E. coli, en het norovirus. Op die manier zal je dus wat langer balen van je onverstandige keuzes op Koningsdag. Je zal je slechter voelen dan wanneer je net een biertje of wijntje te veel hebt gedronken. Symptomen waaraan je merkt dat je een vervelende bacterie of virus hebt opgelopen zijn onder andere: misselijkheid, diarree, overgeven, koorts en buikkrampen. Wees dus verstandig, en koop alleen verse etenswaren bij kraampjes van bestaande restaurants bijvoorbeeld.

Door: Isabel ten Brink

newsletter image
newsletter close button newsletter image
Word jij ook gezellig
Franska vriendin?
Zo maak je kans op
prijzen en uitjes!