Dit moet je met je tijd doen om gelukkiger te worden

 

 

Als ik één voordeel mag noemen van ouder worden, dan is het the gift van mijn tijd een beetje fatsoenlijk indelen.

 

 

 

Ik was vroeger een geoefende chaoot en zo’n enorme uitsteller dat ik vaak tot diep in de nacht met liters koffie bijna slapend een deadline haalde. Die tijd is gelukkig voorbij en wat blijkt nu? De wetenschap zegt dat dit gelukkiger maakt.

 

Het onder de knie hebben van timemanagement maakt dat we gelukkiger zijn. Niet eens met ons werk trouwens, het heeft vooral een enorme impact op ons tevreden zijn over de dagelijkse gang van zaken.

 

Hoe snurkend saai het ook klinkt, een stel Canadese onderzoekers toonde aan dat structuur in de dag je een gelukkiger mens maakt. Dit zou ‘m vooral zitten in het feit dat je de rest van je leven lol hebt van die structuur, omdat je er mooie dingen door bereikt. Klinkt logisch, want eerlijk: als je een petit peu de discipline hebt om (ik noem maar iets) altijd vroeg op te staan, dan is dat in je werk ook makkelijker dan dat je jezelf altijd verslaapt.

 

Nu denk je misschien: ja, maar structuur is toch dodelijke vermoeiend en de sleur ligt op de loer? Heel goed, zeggen de bollebozen. Sleur maakt je leven volgens de experts draaglijk en daarmee heeft dag in en dag uit hetzelfde verhaal juist een positieve uitwerking op je leven. Hoe het zit? Je filtert beslissingen door een beetje sleur in je dag, omdat je tandenpoetsen en ontbijt maken gewoon op de automatische piloot kan doen. Daardoor hou je energie over voor de grote vraagstukken des levens óf die ene avond uit die totaal buiten je dagelijkse planning valt.

 

Wist je dat mensen die succes hebben op het werkvlak vaak ook een vast regime hebben waarmee ze een dag indelen? Het was niet voor niks dat Steve Jobs altijd die coltrui en zwarte broek uit de kost trok: simpelweg één beslissing minder om te maken. Nu pleit ik niet voor allemaal een zwarte coltrui of shirt en een jeans, maar een standaard ochtendroutine komt op hetzelfde neer.

 

Wil je dit ook? Plan dan bijvoorbeeld vaste momenten in om te ontbijten, om je mail te lezen op de dag, om te sporten en zelfs om een boek te lezen. Een duidelijke dagplanning voelt nuttig en geeft juist alleen maar meer energie. Nog een voordeel: aan het einde van de dag heb je een heel voldaan gevoel omdát je die planning afgetikt hebt.

 

Bron: Psychologie Magazine

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans