Dit moet je dus nooit met je oven doen

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: 5 dingen die je nooit met je oven moet doen

 

Stel je voor: lekker aan het koken, muziekje aan, roeren in pannen, groenten in de oven en ineens ruik je iets… de vlammen slaan uit de oven! Een waardevolle les, die je niet pas wilt leren als je keuken in de as ligt. Deze dingen kun je dus niet in de oven stoppen! 

 

1. Vetvrij papier
Er is een groot verschil tussen bakpapier en vetvrij papier, en dat verschil merk je als je ze in de oven stopt. Want vetvrij papier gaat gewoon in de hens in een hete oven. Gebruik dus altijd bakpapier en check voor de zekerheid de verpakking: kan dit in de oven?

 

2. Olie op de bodem van de oven
Een paar druppeltjes gemorst, nouja, dat komt dan later wel weer… Nee! Je oven wordt heel heet en met een beetje pech, slaat de vlam in die olie. Meteen wegvegen met een stuk keukenpapier dus.

 

3. Kruimels vallen naast de ovenschaal
Je legt een broodje op het rooster in de oven en dan smelt er wat kaas op de bodem. Of er vallen wat kruimels van je croissant door het rooster naar de bodem. Veeg die ook meteen weg, want dat wordt een houtskool-achtige rokerige situatie.

 

4. Olie te dicht onder de grill
De geroosterde groente zijn bijna klaar, maar ze mogen nog wel zo’n lekker krokant randje krijgen. Daarom sprenkel je er wat olie overheen, je schroeft de oventemperatuur omhoog en je schuift het eten op de hoogste trede in de oven, vlak onder de grill. Fout! Die olie kan in de fik vliegen. Vlammen, brandalarm, gênante toestand en nog gevaarlijk ook.

 

5. Hij staat nog op standje combi-magnetron
Handen omhoog als je nog nooit een pizza of een bapao per ongeluk hebt gemagnetroneerd. Niemand? Dacht ik al. Let dus goed op de instelling van de oven als je bijvoorbeeld je schaal lasagne erin schuift.

 

Toch een brandje of flinke rookontwikkeling? Draai de oven dan uit en laat het deurtje dicht. Weet je nog, scheikunde en natuurkunde, tweede klas? Juist: geen zuurstof bij het vuur, dan dooft het uit. Is alles weer min of meer normaal, dan kun je de ramen open doen en de oven ook, zodat de rook kan ontsnappen. Slaan de vlammen uit de oven? Ga dan niet de held uithangen, maar bel gewoon de brandweer.

 

Door: Redactie FavorFlav