Dit is waar je voortaan op moet letten als je een mondkapje koopt

 

Ik vind het nog steeds het gekste dat ik ooit gekocht heb: de mondkap. Maar inmiddels is ie niet meer uit het straatbeeld weg te denken.

 

 

Ik weet nog dat ik vorig jaar voor het eerst met een mondkapje de deur uit ging. Het voelde een beetje alsof ik in m’n onderbroek naar buiten moest. Want hoe gek zag het er wel niet uit? Maar goed, inmiddels ben ik er helemaal aan gewend en heb ik ze overal zitten. In m’n jaszak, in m’n tas, zelfs in het dashboardkastje van de auto, voor het geval dat ik er eentje kwijtraak. Ook heb ik een favoriete van zachte katoen met een vrolijk printje die ik regelmatig in de wasmachine kieper.

 

Maar die kan ik als het aan het Outbreak Management Team (OMT) ligt binnenkort wel thuislaten. Want het OMT komt met een nieuw advies aan het kabinet over welke (medische) mondkapjes straks nog zijn toegestaan.

 

De gezellige katoenen versie kan ik in ieder geval weggooien, want die beschermt veel te weinig. Gelukkig heb ik nog drie dozen wegwerpmaskers in de kast liggen. Maar ook daar is wat mee aan de hand. Want in het OMT-advies staat dat het chirurgische mondmaskers van minimaal type II moeten zijn die 98% van de virusdeeltjes wegfilteren.

 

De mijne zijn voor zover ik weet niet chirurgisch en op de dozen zie ik nergens type II staan. Als je de diverse varianten naast elkaar legt, zien ze er allemaal hetzelfde uit en lijken ze identiek aan de mondkapjes die ze in het ziekenhuis gebruiken. Drie laagjes, lichtblauw en met een ijzerdraadje op de neus. En toch zijn ze niet goed genoeg.

 

 

Dit is waar je op moet letten als je de nieuwe maskers wil kopen:
 

  • Kijk of op de doos staat dat het chirurgische mondkapjes zijn. In het Engels staat er dan het woord ‘medical’ op.
  • Zoek naar het typenummer: Type II, II-R of FFP2 (dat laatste is het kapje dat lijkt op een koffiefilter). Deze FFP-klasse geeft aan hoe goed het masker de virussen filtert. Hoe hoger de klasse hoe beter het de virusdeeltjes tegenhoudt.  
  • Let erop dat er op de doos een CE-markering staat. Dat betekent dat de kapjes voldoen aan de eisen van de Europese Unie.

 

Helaas zijn ze nog niet makkelijk verkrijgbaar want de grote supermarkten en drogisterijen hebben ze nu amper op voorraad, maar daar wordt uiteraard aan gewerkt. Misschien heeft Sywert van Lienden nog een goede deal?

 

BRON: NU.nl

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit