Dit is het ongezondste zoete en hartige broodbeleg

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: het ongezondste zoete en hartige broodbeleg

 

 

Move over, ingewikkelde lunchsalades met onbetaalbare ingrediënten die nergens te krijgen zijn. De ouderwetse boterham is terug. Als-ie überhaupt ooit al eens weg is geweest. Zin in een bammetje? Als je het nog een beetje gezond wil houden, kun je dit beleg beter niet op je brood strooien of smeren. 

 

 

We zijn tegenwoordig verwend met al het broodbeleg dat in de supermarkt ligt. De nieuwste innovatie: plakjes met frikandelsmaak. Een fenomeen onder frikandel-lovers, de hel voor zij die walgen van de gefrituurde vleesstaaf. Liever zoet? Er zijn ontelbaar veel soorten hagelslag te koop (waarvan deze de allerlekkerste is). Hetzelfde geldt voor jam en chocopasta. Hemels broodbeleg, maar dat je tandarts minder blij is met je obsessie, zal niet verrassend zijn. Wat het aller-ongezondste is om op je brood te doen? Dat verbaast je misschien wel – of niet.

 

ONGEZOND ZOET STROOI- EN SMEERBELEG
Wie bij de tandarts verzekerd wil zijn van een gaatje, moet vooral vruchtenhagel op z’n brood blijven strooien. Dat blijkt het ongezondste te zijn van al het zoete broodbeleg dat er bestaat. Met 15 gram vruchtenhagel op je brood krijg je 14,7 gram suiker binnen. Om daar een beeld bij te krijgen: dat is 3,5 suikerklontje per boterham. Ai. Ook vlokken en hagelslag zijn niet de beste keuze als je op je gezondheid wil letten. Dit strooibeleg bevat respectievelijk 10,5 gram en 9,7 gram suiker per portie van 15 gram. Kijk je naar ongezond zoet smeerbeleg, dan spant honing de kroon. In een portie van 15 gram zit maar liefst 12 gram suiker. 20 gram appelstroop bevat 11,6 gram suiker en dezelfde hoeveelheid jam 10,2 gram. Gek op chocopasta? Besef dan dat je met een portie van 20 gram 12,2 gram suiker naar binnen werkt.

 

Door: Redactie FavorFlav