Dit is het Downton Abbey van de Lage Landen en je kan het gewoon bezoeken

 

Een paar jaar geleden mocht ik dineren op een prachtig kasteel bij een heuse barones…

 

 

 

Toen ik nog maar net bij Franska.nl werkte mocht ik voor het eerst iemand interviewen en daarna aanschuiven aan een diner. Ik wist niet wat ik zag toen ik bij de locatie in het pittoreske dorpje Haarzuilens bij Utrecht aankwam. Want Kasteel de Haar is het grootste kasteel van Nederland en het is werkelijk schitterend. Bovenop de resten van een middeleeuwse ruïne bouwden de puissant rijke overgrootouders van barones Alexandra van Zuylen van Nijevelt hun droomhuis.

 

Niet bepaald een doorzonwoning met een tuintje, maar een enorm chateau in een park. Een soort Downton Abbey van de Lage Landen dus. Het landhuis is ontworpen door architect Pierre Cuypers, die ook het gebouw van het Rijksmuseum en het Amsterdams Centraal Station tekende, en het is echt prachtig.

 

Het kasteel heeft een achttien meter hoge centrale hal en is zo tot in detail gedecoreerd dat je niet weet waar je kijken moet. De rest van het huis, van de keuken in het souterrain tot de weelderige slaapkamers, is net zo bijzonder en er hebben heel wat beroemdheden geslapen. Coco Chanel en Maria Callas logeerden regelmatig op De Haar en ook een heleboel prinsen, prinsessen, filmsterren, kunstenaars en schrijvers waren er te gast.

 

Het grote kasteel is toegankelijk voor publiek, maar het Châtelet, het kleinere familiehuis dat naast het kasteel staat, kun je normaal gesproken niet bezoeken. Maar deze privévertrekken kun je vanaf vandaag tot en met 6 juni toch bekijken. Sinds de restauratie is het weer in volle glorie hersteld en al net zo sprookjesachtig als z’n grote buur Kasteel de Haar.

 

Je kunt hier alvast kaartjes reserveren.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit