Dit is de beste misdaadserie van dit moment

the-chelsea-detective

 

Vernieuwend, fris en geweldig spannend: deze nieuwe crimeserie van BBC First vind ik de allerbeste van dit moment.

 

 

 

Je hebt vast weleens een misdaadserie gekeken en ze zijn vaak meer van hetzelfde. Gelikte rechercheur met filmsterrenglimlach moet in een donker steegje een moord oplossen. En meestal weet je meteen wie het heeft gedaan. Zo spannend is het dus ook vaak niet.

 

Hoe anders is The Chelsea Detective, de nieuwe crimeserie van BBC First. Niks geen detective met het uiterlijk van een fotomodel maar een kleine knorrige man die meer lijkt op je buurman dan op een briljante rechercheur. Detective Inspector Max Arnold (meesterlijk gespeeld door Adrian Scarborough, die je vast wel kent uit Gavin & Stacey of Killing Eve) woont op een gammele woonboot op een steenworp afstand van het mondaine Chelsea, de Londense wijk waar de rich and famous wonen. Het verdriet om het verlies van zijn vader is nog vers en hij heeft moeite om de scheiding van zijn ex-vrouw Astrid te verwerken. Zijn partner is Detective Constable Priya Shamsie (een rol van Sonita Henry, die ook in Luther te zien was). Een jonge moeder met een eeuwig schuldgevoel jegens haar man en baby omdat ze nu eenmaal carrière wil maken.

 

Hoewel Max in de buurt is opgegroeid is zijn leven heel wat minder luxueus dan dat van zijn verdachten die wonen in een wereld vol beautiful people. Waar geld geen rol speelt maar waar de rijken der aarde ook een donker kantje blijken te hebben door afgunst, geweld of jaloezie. Ondertussen zie je hoe Priya haar ambities probeert waar te maken maar ook graag een goede moeder voor haar pasgeboren baby wil zijn. Een zeer herkenbare rol voor al die moeders die meerdere bordjes in de lucht proberen te houden. Hoewel Max een keiharde in zijn vak is en niet loslaat als hij een verdachte op zijn radar heeft, is het aandoenlijk om te zien hoe hij het hart van zijn ex Astrid probeert terug te winnen.

 

Vanaf 4 maart is de serie om 22.00 uur te zien op BBC First en wat mij betreft heeft producent Ella Kelly (die ook Death in Paradise en Midsomer Murders maakte) van The Chelsea Detective een geweldige serie gemaakt. Niet de geijkte obscure steegjes maar juist bijzondere crime scenes zoals een populair Italiaans restaurant van een hippe influencer, een chique school voor internationale studenten of een plaatselijk tuincentrum.

 

The Chelsea Detective is een zogenaamd comfort crime drama dat je kunt vergelijken met bijvoorbeeld Midsomer Murders. In elke aflevering onderzoeken Max en Priya een andere zaak. De serie is dus niet één lang verhaal dat verdeeld is over 4 afleveringen, maar juist 4 op zichzelf staande spannende verhaallijnen waarbij je je 90 minuten lang afvraagt wie het nou toch gedaan kan hebben. Een beetje zoals Silent Witness waarin het misdrijf in twee afleveringen wordt opgelost. Pas in de laatste minuten weet je het zeker en dan is het tóch een ander die de moord op zijn of haar geweten heeft… Briljant!

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit