Dit heerlijke recept maak je met de koningin van de lente

 

In tijden dat er weinig gebeurt, kruipt de tijd voorbij.

 

 

Hij stond bijna stil in de coronajaren waarin ons sociale leven bestond uit de pakjesbezorger, waarin de buitenwereld binnen het kader van een zoomscherm paste en we in joggingbroek nog maar een rondje maakten om eettafel en bank. De grootste opwinding in zo’n klein leven komt dan algauw van de frustratie erover.

 

Maar het ging over. En hoe! De tijd raast sindsdien voorbij, dag 1 van de oorlog werd na een paar keer knipperen dag 47. Ergens rond dag 5 hield ik op met het dagelijks volgen van het nieuws. Heel laf. Maar helpt het, als ik van dag tot dag wakker lig van de verschrikkingen die zich voltrekken op het scherm en zich in mijn netvlies branden? Als ik er één iemand mee kon helpen zou ik het met liefde doen, maar helaas weet ik beter. Dus kijk ik niet. Niet dat het helpt hoor, niet kijken. Ik droom er toch wel van. En probeer te bedenken wat ik kan doen dat wél helpt.

 

Intussen word ik elke dag wakker met een steeds luider aanzwellend vogelkoor, een opera over de schoonheid van alles dat zo vanzelfsprekend lijkt en het plotselinge vliegen van de tijd. Overal bruist nieuw leven met dat prachtige tere groen van dit seizoen. De lentebries verspreidt de zoete lucht van bloesems, een eerste zwaluw zwenkt boven grazig groen, de koeien komen naar buiten en dansen hun dans van de zotten, dronken van het felle voorjaarslicht en de dauw onder hun poten. Al dat leven let op niets anders dan het ritme van het leven zelf, er valt niet tegenop te somberen. Ik geef me over en geniet van al het moois dat de lente biedt.

 

Ik vier al dat nieuwe leven met de koningin van de lente, die met haar tere en tegelijk stevige smaak alles verbeeldt waar de lente voor staat.

 

Ik vang haar vluchtigheid in een romige lasagne en proost op een echt nieuw begin, bruisend van leven.

 

Asperge-lasagne 

 

Om goed stevige stukken te kunnen snijden, maak je de lasagne 1 dag van tevoren – zet hem met een licht gewicht onder druk weg.

 

  • ca. 1,3 l aspergesoep
  • 100 g boter, plus extra
  • ca. 100 g bloem
  • 3 eieren
  • 5 takjes basilicum, gerist en gehakt
  • 1 takje dragon, gerist en gehakt
  • 20 (eier)lasagnevellen
  • 2 slanke preitjes, in ringen
  • ca. 25 asperges, maakt niet uit wat voor kleur (witte geschild en zonder kontje, van groene alleen het kontje eraf)
  • 5 eetl geraspte belegen kaas
  • 75 g Doruvael of Taleggio, in fijne blokjes
  • 4 eetl blanke amandelen of hazelnoot

Eventueel: scheutje room

 

Maak roux van de boter en bloem en schenk er, al roerend en in gedeeltes, hete aspergesoep op en laat binden tot sausdikte. Mocht de saus net iets te dik worden, schenk er dan soep bij of, als die op is, een scheutje room. Maak steeds goed los van de bodem, en maak op smaak met peper & zout. Laat de saus iets afkoelen en roer de eieren, basilicum en dragon erdoor. Vet een ovenschaal in met boter en bedek de bodem met lasagnevellen. Beleg luchtig met prei en één enkele, maar wel geheel gevulde laag asperges. Verdeel er een paar lepels saus over en maal er peper op. Maak zo lagen tot alles op is, eindig met saus en bestrooi die royaal met kaas.

 

Zet afhankelijk van de gebruikte lasagnevellen 30 à 60 minuten in een oven van 180 °C tot de pasta gaar is en de korst goudbruin. Rooster intussen de amandelen in de oven en strooi ze op het bord over de lasagne.

 

Variaties

  • Als er smakelijke, niet al te natte tomaten zijn stapel dan plakjes mee voor een zoet-fris extraatje (alleen als je groene asperges gebruikt). 
  • Maak de lasagne pittiger door over elke laag een beetje parmezaan te raspen.

 

Serveersuggesties: als gerecht op zich, eventueel met malse groene (kruiden)sla erbij. Op de foto zitten er in honingvinaigrette gemarineerde asperges bij, die geven extra beet en frisheid.

 

Houdbaarheid: 3 à 4 dagen.

Door: Mari Maris