Dit heerlijke dessert doet me altijd aan de feestdagen van vroeger denken

 

 

Hoe leuk om zulk nostalgisch lekkers nu met je eigen (klein)kinderen te maken.

 

Ik houd ervan om tijdens de feestdagen uit te pakken in de keuken en probeer graag iets nieuws. Natuurlijk probeer ik zo’n recept van tevoren uit op mijn huisgenoten zodat ik zeker weet dat het ook op het moment suprême lukt. Experimenteren is leuk, maar ik vind het ook heel fijn om nostalgisch lekkers van vroeger op tafel te zetten. Heerlijk om dan samen met mijn familie herinneringen op te halen. Dan pak ik een mooie schaal met de wereldberoemde tulband naar het recept van mijn moeder en een chocoladehazelnootcake versierd met het klassieke zeebanket van Guylian.

 

Probeer daar maar eens van af te blijven!

 

Onweerstaanbaar lekker en als kind al mijn favoriet. Ik mocht mijn moeder altijd helpen in de keuken met het versieren en dan verdween er natuurlijk weleens zo’n prachtige praline met smeuïge vulling zo in mijn mond. Deze Originele Zeevruchten zijn wat mij betreft een uniek kunstwerkje dankzij de driekleurige marbrering van witte, melk- en donkere Belgische chocolade. Ze zijn nog net zo lekker als toen en ze worden al 65 jaar met evenveel liefde gemaakt door de meesterchocolatiers van Guylian. Tegenwoordig zit deze schelp- en zeepaardjeschocolade in een volledig recyclebare verpakking en worden ze gemaakt van 100% Fairtrade cacao zonder palmolie of soja. Hartstikke duurzaam dus.

 

 

 

 

Het familierecept voor de tulband blijft het geheim van mijn moeder, maar dat van de cake wil ik best met je delen. Warm uit de oven met het heerlijk kleverige korstje en een bolletje vanille-ijs is dit nagerecht echt een showstopper aan tafel. Bovendien is het zo gezellig om het samen met je (klein)kinderen te maken en te versieren zodat je, net als ik vroeger, fijne herinneringen voor altijd maakt.  

 

 

Dit heb je nodig:

  • 325 gram bloem
  • 1 tl bicarbonaat
  • 1/2 tl zout
  • 225 gram lichtbruine suiker
  • 125 gram kristalsuiker
  • 230 gram gezouten boter
  • 1 ei + 2 eierdooiers
  • 200 gram melkchocoladeschilfers
  • 40 gram gehakte hazelnoten

 

 

Voor de finishing touch:

 

  • Guylian Zeevruchtenchocolaatjes om te decoreren. Verkrijgbaar bij o.a. Albert Heijn en Jumbo (vanaf € 7.91)
  • Vanille-ijs van goede kwaliteit

 

 

Zo maak je het:

 

  • Verwarm de oven voor op 180°C/Gas 4. Smelt de boter op een laag vuur, voeg toe aan een pan en meng de twee soorten suiker erdoor.
  • Klop het ei en de dooiers door elkaar voordat je ze toevoegt aan de suikerbotermix. Roer door elkaar tot ze goed gemengd zijn.
  • Voeg de resterende droge ingrediënten toe aan de pan en roer door elkaar tot er een dik deeg ontstaat. Meng de chocoladeschilfers en een deel van de gehakte hazelnoten erdoor en druk het deeg plat tot een egaal laagje in de pan.
  • Bak 25 minuten in de oven tot de cake krokant en goudbruin is aan de randen, maar nog steeds kleverig in het midden.
  • Laat de cake afkoelen. Garneer ten slotte met een bolletje ijs en wat Guylian Zeevruchtenchocolaatjes en besprenkel met gehakte hazelnoten.

 

 

Dit is een gesponsord artikel. Om jou te voorzien van de fijnste artikelen op Franska.nl werken wij samen met merken die naadloos bij ons passen. Dit doen we in de vorm van de mooiste content, voor jou en voor onze partners.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit