Dit betekenen de emoji’s in de populaire Netflix-serie ‘Adolesence’

Artikel beeld

Afgelopen week heb ik het elke dag wel een keer gehoord: heb je ‘Adolesence al gezien?’
De hele wereld lijkt op zijn kop te staan van bewondering voor deze bijzondere serie, die te streamen is via Netflix. Dat de hoofdrollen in ‘Adolesence’ worden vervuld door tieners zorgt ervoor dat we een klein inkijkje krijgen in de manier van communiceren van Gen Z’ers onderling. Terwijl ik dat opschrijf voel ik me intens oud, maar het is nou eenmaal een feit dat ik de woorden die mijn twaalfjarige zoon gebruikt niet altijd meteen begrijp. Natuurlijk zorg ik ervoor dat ik een oogje in het zeil kan houden, maar ik had geen idee dat er achter emoji’s zo veel betekenissen konden zitten. Godzijdank heb ik de volgende emoji’s nooit in de gesprekken van mijn zoon zien terugkomen. In ‘Adolesence’ gebruiken ze die namelijk wel, en ze hebben allemaal te maken met vrouwenhaat. Heftig, én ingewikkeld, want ik onthoud de betekenis van dit soort nare dingen liever niet. Gelukkig hebben we inmiddels een spiekbrief om op terug te vallen als we het allemaal even niet meer kunnen volgen.

 
De rode pil emoji 💊

Als deze emoji een gesprek in wordt geslingerd is het tijd om actie te ondernemen. De rode pil emoji betekent namelijk ‘ik zie de waarheid’, overgenomen uit de film ‘The Matrix’. In die film is het een symbool voor het ‘begrijpen van de waarheid achter genderdynamiek’. De pil is een oproep tot alle vrouwonvriendelijke websites en forums om zich te verenigen in het uitdragen van de boodschap van het belang van mannelijkheid, vrouwenhaat en verzet tegen feminisme.

 
Dynamiet-emoji 💥

Ooit gehoord van een ‘incel’? Ik niet. Blijkbaar staat dat woord voor ‘involuntary celibate’: iemand die tegen zijn zin in niet seksueel actief is, en vrouwen daarvan de schuld geeft. De dynamiet moet je zien als een ontploffende rode pil, en wordt gebruikt om aan te geven dat iemand een incel is. Een vrouwenhater, om het maar even heel direct te zeggen.

 
De 100 emoji 💯

In ‘Adolesence’ legt Adam deze emoji als volgt uit: de 100-emoji verwijst naar de 80/20-regel van de incel-gemeenschappen. Zij gelvoen dat 80% van de vrouwen zich aangetrokken voelt tot slechts 20% van de mannen, en dat je daarom vrouwen op een bepaalde manier moet behandelen om hen toch te kunnen krijgen. Een goed voorbeeld van het soort mannen die in deze regel geloven is Andrew Tate, die vrouwen psychisch & lichamelijk mishandelde. Hij maakte de vrouwen volledig afhankelijk van hem waardoor ze geen andere keuze hadden dan bij hem te blijven.

 
De hartjes emoji’s ❤️

Misschien ben ik naief, maar ik dacht dus dat de verschillende kleuren hartjes gewoon leuk waren en allemaal hetzelfde betekenen: liefde. Nu is mij inmiddels duidelijk geworden dat alleen het oude vertrouwde rode hartje met echte liefde te maken heeft. Paars staat namelijk voor seksuele aantrekkingskracht, geel betekent dat je interesse hebt, roze betekent dat je wel interesse hebt maar dan zonder de seksuele bedoelingen, en met oranje stel je iemand gerust dat alles goed zal komen.

 
De bruine bonen emoji 🫘

Voor de gekkies die willen laten weten dat ze een incel zijn: daarvoor heb je de bruine bonen emoji. De reden dat ze hier specifiek deze emoji voor hebben gebruikt is mij nogal onduidelijk, maar het heeft iets te maken met de gelijkenis met een normale koffieboon, die dan weer een rol speelde in een meme die populair was op bepaalde fora waar vrouwen werden gekleineerd. Nogal vaag dus, maar dan weet je in ieder geval wat het betekent als je deze tegenkomt.

 
Bron: Preply

Door: Isabel ten Brink

newsletter image
newsletter close button newsletter image
Word jij ook gezellig
Franska vriendin?
Zo maak je kans op
prijzen en uitjes!