Dierbaar gezelschap

 

Een beestenboel in de Nederlandse zorginstellingen? Nee hoor, zo is iedereen juist hartstikke zen.

 

We worden allemaal steeds ouder. Helaas kan niet iedereen tot op hoge leeftijd in zijn eigen huis blijven wonen en moeten sommige ouderen naar een zorginstelling. Zo’n verhuizing is natuurlijk erg ingrijpend en extra verdrietig als men daarom ook afscheid van een huisdier moet nemen. We snappen best dat dat moet, want voor de verzorgenden is het onmogelijk om naast hun toch al drukke werkzaamheden ook nog eens een vogelkooitje te verschonen.

 

De poezen, honden, vogels, konijnen en hamsters kunnen dus niet meeverhuizen. Maar voor ouderen is het knuffelen met een beestje juist hartstikke goed. Ze worden er vaak weer een beetje actiever door en voelen dat ze weer contact maken. Hondjes vinden het bijvoorbeeld heerlijk om geaaid te worden of om samen met een begeleider een klein rondje uit te gaan. En wie kent niet het heerlijk kalmerende effect van een spinnende poes bij je op schoot?

 

Er is ook onderzoek gedaan naar het effect van katten op mensen met dementie. Na vier maanden bleek dat de bewoners met poezen op de afdeling veel alerter bleven, in vergelijking met de controlegroep. De dieren zorgden bij hen voor afleiding, iets om naar te kijken en om over te praten. Verder zag je op de ‘kattenafdeling’ meer plezier bij de mensen en werd de sfeer veel huiselijker.

 

 

 

De diertjes moeten wel aan bepaalde hygiënemaatregelen voldoen, zodat de boel wel een beetje fris blijft. En een hond of kat mogen niet tegen de (vaak broze) mensen opspringen om het risico op verwondingen en vallen te verkleinen. Wil jij ook, samen met jouw dier, vrijwilliger worden, dan worden jullie via een cursus getraind en leren jullie hoe jullie stressvolle situaties voor jullie allebei kunnen voorkomen. En natuurlijk worden er alleen beestjes geselecteerd die het leuk vinden om in een vreemde omgeving op bezoek te komen, hun welzijn staat altijd voorop.

 

Dus in plaats van je wekelijkse rondje door het bos, zou je ook kunnen overwegen om eens met je hond naar het verzorgingshuis te gaan om een demente opa te bezoeken. Of je neemt de poes mee voor een potje kroelen bij een oma op schoot. Succes verzekerd!