Deze zondag is ook een windag

 

Daphne Deckers schreef weer een heerlijke bestseller en May wilde er natuurlijk alles over weten. En je kunt het boek ook winnen!

 

 

Duizendpoot Daphne Deckers is moeder, de vrouw van Richard, voormalig fotomodel, presentatrice, actrice, scenariste, columniste en schrijft de allermooiste boeken. De lijst met titels wordt langer en langer en steeds belandt het boek op de bestsellerlijst. En nu is er een nieuwe titel waar May natuurlijk alles over wil weten.

 

 

Gefeliciteerd met alweer een vers boek. Ik heb het gevoel dat het nog niet zo lang geleden is dat je jouw De Geboorte van een Gezin schreef (prachtige titel nog steeds) en nu is daar een boek over ouder worden.
Dank je wel! Heel veel lezers zijn met me meegegroeid, van mijn boeken over moeder worden tot dit nieuwe boek over een halve eeuw worden, haha! Ik hoop dat je De kracht van ouder worden ook een mooie titel vindt.

 

Was het confronterend om het te schrijven?
Confronterend? Nee, eerder enthousiasmerend. Wat mij verraste, is dat ouder worden zo leuk bleek te zijn. Je hele leven krijg je te horen dat ‘jong’ het toverwoord is: je jonge jaren, dáár gebeurt het. Jong is mooi, jong is nieuw, jong is beter. Dan bekruipt je toch een beetje het gevoel – zeker als vrouw – dat het na je 50e een aflopende zaak is. Maar dat is helemaal niet het geval. Ik ben nu 55 en ik maak een podcast, ik werd gevraagd om in twee films te acteren, ik ga voor het eerst een musical schrijven en het is me vorig jaar voor het eerst gelukt om een boek aan 7 landen te verkopen. Had ik verwacht dat er nog zoveel nieuwe dingen op mijn pad zouden komen? Eerlijk gezegd niet, omdat ik zelf ook gevoelig was voor de stereotypen. Uiteindelijk blijkt het niet te gaan om leeftijd maar om mentaliteit. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat hoe je over ouder worden dénkt, erg veel invloed heeft op hoe je ouder wórdt. Daarom wilde ik een boek schrijven waarin ik alle positieve dingen van het ouder worden benadruk.

 

 

Ik ben inmiddels een keer in je schrijfhuisje geweest, dus ik weet hoe je erbij zit. Maar hoe ziet zo’n schrijfproces eruit? Ga je helemaal de tunnel in, of hanteer je kantoortijden en kan je echt de schrijfknop aan- en uitzetten?
Hád ik maar kantoortijden. Richard vraagt mij al onze hele relatie of ik misschien eens van 9 tot 5 kan gaan schrijven. Dat plant toch net wat makkelijker. Maar bij begint het pas te borrelen vanaf een uur of 14u a 15u… Daarvóór doe ik al mijn mail, mijn afspraken, research, fitness. En daarna schrijf ik graag door tot een uur of 22.30u. Maar zoals dat gaat bij alle creatieve beroepen: sommige dagen ‘voel’ je het niet. Over dit onderwerp had ik echter zóveel te vertellen dat het eruit vloog.

 

 

En dan is nu het moment daar dat je “kind” op eigen benen moet staan. Hoe voelt dat? Ik heb altijd als een project, een tijdschrift of mijn kinderboek, af is dat ik er eigenlijk niet meer in durf te kijken omdat ik zo bang ben een foutje te ontdekken. Heb je dat ook of blijf je juist teruglezen?
Ik was het luisterboek aan het inspreken en toen kwam ik in de 1e druk nog twee drukfoutjes tegen, dus in de 2e druk zijn die gecorrigeerd. Maar de kracht van ouder worden is ook dat je leert loslaten. Het leven hangt van imperfectie aan elkaar. De meeste moeilijkheden ontstaan wanneer je je verzet, tegen wat dan ook. Meeveren, meebewegen en omarmen maakt je uiteindelijk veel gelukkiger. Mijn boek is de wereld in, en ik krijg zoveel mooie maar ook emotionele reacties van 50+ vrouwen die zeggen: eindelijk, eíndelijk een tegengif voor al die negativiteit rondom ouder worden. Het is fijn dat het boek in de bestseller-60 staat, maar het belangrijkste vind ik dat 50+ vrouwen er wat aan hebben, en er om kunnen lachen. Want zelfspot houd je jong!

 

 

Wel stiekem gluren bij de boekhandel of je boek goed in het schap ligt of durf je dat niet?
Dat durf ik zeker, haha! Toch altijd even kijken of het een mooi plekje op de tafel heeft. Het blijft bijzonder om een boek waar je zo lang aan gewerkt hebt ‘in het wild’ te zien. Uiteindelijk schrijf je toch om gelezen te worden.

 

 

 

Wie moet het lezen en kopen en weten?
Ik hoop dat de lezer na het dichtslaan van dit boek denkt: ‘Ik heb er zin in!’ Veel vijftigplussers voelen dat het tijd is voor méér balans, rust en harmonie, en met De kracht van ouder worden wilde ik alle mogelijkheden op een rijtje zetten. Een heel belangrijk aspect is ook de reis naar binnen: het jakkeren naar een geslaagd leven verandert steeds meer in het verlangen naar een gelaagd leven. Met dit boek wil ik graag wat bijdragen aan méér positiviteit rond ouder worden. Niks ‘grijze golf’, alerte marketingbureaus hebben de 50-plussers inmiddels hebben omgedoopt tot de best agers. Ik zou graag willen dat iedere lezer zich ook zo voelt: als een best ager die nog drie mooie decennia voor zich heeft!

 

 

Al een idee over het volgende project of ga je nu even heerlijk ‘uitboeken’?
Ik ben nu bezig met een musical, ik schrijf een verhaal over de Dolle Mina’s. Daar zit veel research bij, en dat vind ik erg leuk. Het was een bijzondere tijd, met krachtige vrouwen. Ook ga ik weer een nieuw seizoen maken van mijn podcast Daphne op Donderdag, waarin ik een uur lang in gesprek ga met mensen (vooral vrouwen) die me intrigeren. Én ik heb een nieuw idee voor een roman. Mijn hoofd staat nooit stil.

 

Deze zondag is ook een windag want ik mag een paar exemplaren van De kracht van ouder worden weggeven. Laat je me in de comments onder dit Facebookbericht weten waarom jij het boek wil winnen?

 

 

 

Beeld: Instagram @daphne_deckers

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach