6 minuten lezen per dag vermindert de kans op een burn-out

 

Wanneer heb jij voor het laatst een boek van cover tot achterflap gelezen? Op vakantie draai ik mijn hand niet om voor één boek per twee dagen, maar als ik werk, mijn vrienden en familie probeer niet te verwaarlozen, overwerk, mediteer en een beetje sport verdwijnt mijn boek.

 

 

Vroeger, toen ik nog van die lekkere wangen en blonde krullen had, stond ik elke woensdagmiddag bij de bieb. Ik vrat letters. Je mocht er maar zes per week lenen, maar als ik op vakantie ging kreeg ik zelfs een upgrade van de biebjuf voor meer boeken. Op mijn negende had ik zo’n beetje alle toegestane boeken gelezen binnen de tienersectie, waardoor ik oogluikend mocht lenen van de volwassensectie. Zo gebeurde het dat ik op te jonge leeftijd in shock raakte van het verhaal van Christiane F. Het was trouwens wel een uitstekend middel om geen drugs te durven proberen.

 

Terug naar het lezen, want het is juist goed voor een mens om elke dag een paar minuten de tijd te nemen. Zes om precies te zijn, blijkt uit onderzoek. Wait, whut? Een mens heeft maar zes minuten met zichzelf en een boek nodig om het hoofd leeg te maken. Bedenk even hoe vaak je die zes minuten maar een beetje verlummelt om daarna weer gestrest door te gaan. Eerlijk, ik heb weleens zes minuten op een wc gezeten om tot mezelf te komen. Dat helpt dus minder goed dan gewoon even een boek pakken en de boel de boel te laten.

 

Hoe het zit? Zes minuten lezen kan je stresslevel met een stunning 68 procent naar beneden krijgen. Ik vermoed dat Netflix dit effect niet heeft, ook al is dat natuurlijk ook onwijs lekker om te doen. Maar als je bedenkt dat één op de zes millennials een burn-out krijgt en dat je dit dus kunt voorkomen door er na het werk lekker een boek bij te pakken, waarom zijn we dan in vredesnaam gestopt met lezen?

 

Tip: online zijn veel verhalen te vinden van zes minuten te vinden, maar als ik jou was zou ik gewoon lekker aan een boek beginnen. Dit zijn onze 6 boekentips om zes minuten per dag te lezen. Het is een mix tussen spannend, luchtig en eigenlijk te boeiend om na zes minuten weg te leggen en ze zijn allemaal vers van de pers.

 

 

1. Ik ga leven – Lala Gül, €20,- bol.com, 2. De heks van Limbricht – Susan Smit, €21,99 bol.com,
3. De zevende zus – Lucinda Riley €24,99 bol.com4. De geschiedenis van mijn seksualiteit – Sofie Lakmaker, €22,50 bol.com5. Vogeleiland – Marion Pauw, €21,99 bol.com6. Valse getuige – Karin Slaughter, €22,99 bol.com

 

Bron: sixminutestories.nl

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans