200 boeken per jaar lezen?

 

Caroline: Het liefst zou ik in een boekwinkel willen wonen en de hele dag lezen. Maar waar haal ik de tijd vandaan? Ik ontdekte dat dat veel minder ingewikkeld is dan ik dacht.

 

Zet mij in een boekwinkel en ik verander in een (ongevaarlijke) maniak. Ik ben zo in staat om tien boeken te kopen, ook al staat er geen cent meer op mijn rekening. Thuis achtervolgen de to-read-stapeltjes me tot in het kleinste kamertje. Toen ik ging verhuizen, heb ik uren zitten rekenen hoeveel meter boekenplanken ik zou kunnen hebben, want dat was het allerbelangrijkste. Op een nacht droomde ik zelfs dat ik door de hoeveelheid boeken uit mijn huis verdreven werd. Het is dus nogal ernstig. Al neem ik tegenwoordig wat makkelijker afscheid, nu ik bij het café op de hoek een weggeef-boekenkastje heb.

Tijd om echt alles te lezen wat ik wil, heb ik uiteraard niet, voor deze rubriek lees ik natuurlijk iedere week een boek en daarnaast ben ik ook meestal nog wel in iets bezig. Toch frustreert het me dat ik er niet meer tijd voor maak, iets waar iedere fanatieke lezen volgens mij last van heeft. Dus toen ik laatst een artikeltje tegenkwam dat me beloofde dat ik 200 boeken per jaar zou kunnen lezen, klonk dat te mooi om waar te zijn. Sceptisch begon ik te lezen, maar het bleek dus echt heel simpel te zijn.

 

De theorie is simpel maar je moet het wel doen

 

Kwestie van een eenvoudig rekensommetje:

Hoeveel tijd kost het om 200 boeken per jaar te lezen?

We lezen gemiddeld 200-400 woorden per minuut, dat is uitgezocht. Een non-fictieboek heeft meestal zo’n 50.000 woorden, bij fictie kan dat nogal variëren.

200 boeken x 50.000 woorden = 10 miljoen woorden.

Deel dit door 400 = 25.000 minuten. 25.000 minuten = 417 uur.

Dat is alles.

 

Alles? Maar waar halen we al die uren dan in hemelsnaam vandaan? Nou. Als je bedenkt dat we gemiddeld 1,5 uur per dag aan social media besteden en bijna 2,5 uur per dag tv kijken, kom je in een jaar al op 1.460 uur, waarin je dus ook had kunnen lezen. Sterker nog: je zou in die tijd zelfs zo’n 35.000.000 woorden kunnen lezen, dat is ongeveer 700 boeken! Dus geen tijd hebben is absoluut geen excuus. De theorie is simpel, maar je moet het wel doen. Ik ga het proberen en zal laten weten of het me lukt.

 

 

 

Caroline Griep is journalist en personal organizer. Ze schrijft over opgeruimd leven. In ruime zin. En over het op de rails houden van haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder en vrouw van 50+.

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs