Deze winactie is voor iedereen met een hersenaandoening

 

Misschien heb je het zelf niet in de gaten maar 1 op de 4 Nederlanders heeft last van een hersenaandoening

 

 

 

 

Een hersenaandoening is weliswaar niet zichtbaar maar heeft wel enorm veel impact op het dagelijks leven. Door zo’n aandoening raak je snel overprikkeld of chronisch vermoeid door de drukte om je heen. Dat maakt dat doodnormale dingen zoals werken, een wijntje drinken op een terras of een bezoekje aan een museum een ware uitdaging kunnen zijn en helaas kun je niet altijd rekenen op begrip van je omgeving.

 

Ze zullen het misschien niet zo snel zeggen, maar soms hoor je ze denken: Wat een aansteller. Maar je zal het maar hebben, tinitus (een chronische piep in je hoor) of migraine. Of je hebt een depressie of paniekaanvallen. Want ook dat zijn hersenaandoeningen. Vandaag, op de Dag van de Overprikkeling, roept de Hersenstichting met de campagne ‘Samen voor Begrip’ op tot meer begrip voor de onzichtbare gevolgen van een hersenaandoening. Juist om ervoor te zorgen dat er meer begrip en erkenning komt voor iedereen die dagelijks moet leven met de impact van een hersenaandoening en de vaak onzichtbare gevolgen hiervan. Want het kan je zomaar overkomen.

 

De Hersenstichting heeft voor deze groep mensen iets heel tofs gemaakt: de Prikkelarme Cultuuragenda. Dit cultuuraanbod is voor iedereen die om wat voor reden dan ook snel overprikkeld is. Als je bijvoorbeeld een burn-out, hersenletsel of autisme hebt, kan een bezoekje aan een museum al snel te veel zijn. Een prikkelarme omgeving kan dan uitkomst bieden.  

 

In deze agenda staan alle culturele instellingen die de komende maanden meedoen. Zo kun je bijvoorbeeld op 15 juli na de reguliere sluitingstijd naar het Rijksmuseum waar je de meesterwerken bijna helemaal voor jezelf hebt. Speciaal voor jou worden de lichten gedimd en er is een ruimte waar je je even in alle stilte terug kunt trekken als het je allemaal toch even te veel wordt.

 

Ben je een van de pechvogels met een hersenaandoening? Misschien word je dan vandaag een geluksvogel want ik mag kaarten weggeven voor een van deze prikkelarme dates. Dus een kaart voor jou en eentje voor je lief, je kind of je zus, je moeder of wie er dan ook met je mee wil. Stuur me meteen een mailtje via winnen@franska.nl en je hoort heel snel of jij een van de drie winnaars bent. Doen hoor, want het is hartstikke leuk!

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit