Deze ouderwetse namen maken een comeback

 

Nee, nee, nee, er is niets mis met Esther (sterker: ik vind het een prachtige naam) of Barbara.

 

 

 

Maar als je een e-mail krijgt van iemand die zo heet, weet je meteen: die is een jaar of 45-55. Geldt ook voor Irene, Diana en Anita. Veel namen zijn nu eenmaal generatiegebonden. Maar zoals de mode houdt van het omarmen van oude liefdes, zo gaat dat met namen dus ook. Mijn eigen naam, May-Britt, is Zweeds en ik weet dat toen ik twaalf jaar geleden een huwelijk in Malmö bijwoonde dacht dat ik goede sier zou maken met mijn naam. Maar het bleek een wat tuttige naam die paste bij oude tantes.

 

Vintage baby names maken een revival door. Zo is Patricia, een naam die in jaren zestig heel populair was, ineens ‘hot’. Hij staat op de 59ste plaats van populairste namen en is 5,6 miljoen keer aan een baby gegeven. Anita, wat charme betekent, hijgt Patricia in de nek met 5,4 naamdragers. Barbara, Esther en Diana klimmen ook behoorlijk in populariteit en wat denk je? Ook ik hoef me niet meer mompelend voor te stellen als ik in Zweden ben. Mijn naam schijnt daar ook weer een ontzettende coolheidsupgrade te hebben doorgemaakt. Zo zie je maar: nooit iets weggooien uit je kledingkast en niet piepen over je naam. Als je maar lang genoeg wacht, wordt-ie vanzelf weer in.

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach