Deze nieuwe Nederlandse dramaserie wil je zien

 

BNNVARA maakte een driedelige dramaserie over de impact van de toeslagenaffaire op de levens van de gedupeerden.

 

Hoe kon het zo misgaan? Nog steeds is dat dé vraag rondom de toeslagenaffaire. BNNVARA maakte een driedelige dramaserie over de impact van dit schandaal op de levens van de gedupeerden. Maar, de makers willen meer perspectieven laten zien; we volgen ook een advocaat, een medewerker van de Belastingdienst én journalisten die proberen de problemen naar buiten te brengen.

 

‘De toeslagenaffaire’

Kysia (Genelva Mourik-Lo-Kioeng-Shioe) en Rayan (Iliass Ojja) leiden samen met hun twee kinderen een onbezorgd leven, maar dat verandert als zij een belastingbrief van de afdeling Toeslagen krijgen. Wat eerst lijkt op een vergissing, wordt snel een berg aan schulden. Kysia en Rayan raken in paniek en zien hun gezin langzaam uit elkaar vallen. Als ook hun advocate Vera (Alejandra Theus) niet meer weet hoe zij moet helpen, slaat de wanhoop toe. Wat Vera wel lukt, is de aandacht trekken van journalisten. Zij bijten zich in de zaak en proberen het nieuws naar buiten te krijgen. Daardoor komt ook Dennis (Chiem Vreeken) in beeld, een werknemer van de Belastingdienst. Waar hij eerst heel fanatiek is in de fraudebestrijding, begint zijn geweten hem steeds meer lastig te vallen. Zeker als hij direct wordt geconfronteerd met de gevolgen van zijn werk, kan hij niet langer stil blijven.

 

Uitgebreid onderzoek

‘De toeslagenaffaire’ is volgens BNNVARA een ‘gedramatiseerde interpretatie van werkelijke gebeurtenissen’. De personages zijn verzonnen, maar hun verhalen zijn wel gebaseerd op die van de echte betrokkenen. Om de serie geloofwaardig te maken, verdiepte regisseur Joram Lürsen zich in alle Kamerdebatten over fraudebestrijding en wat er is gebeurd bij de Belastingdienst. Dat niet alleen: hij sprak ook met verschillende gedupeerde gezinnen. In emotionele gesprekken vertelden zij over de impact van alle gebeurtenissen, hun angsten en de schaamte.

 

Een duidelijke boodschap

Lürsen wil met de serie niet één bad guy aanwijzen. Het gaat volgens hem vooral om het kritisch kijken naar wat er fout ging en waarom waarschuwingen niet serieus werden genomen. Hij hoopt dat de serie kan zorgen voor reflectie. “We denken misschien iets te vaak: ‘Het gaat niet over mij, dus het zal allemaal wel meevallen.’” Volgens hem geen gekke gedachte, maar wel een van de redenen waardoor dingen als de toeslagenaffaire kunnen gebeuren. “Dit is geen individueel verhaaltje; wij hadden dit allemaal kunnen zijn: het gezin, de klokkenluider, maar ook de belastingambtenaar.”

‘De toeslagenaffaire’ bestaat uit drie afleveringen. De eerste is donderdag 21 november te zien op NPO 1. Wie meteen de hele serie wil kijken: op NPO Start zijn alle afleveringen, ook vanaf donderdag, in één keer beschikbaar.

 

 

 

Beeld: NPO Start | Beeld: Mark de Blok

Door: Redactie Amayzine.com