Deze mensen in Nederland verdienen een staande ovatie

 

‘Veilig’ vanuit huis typ ik dit momenteel. Want ik heb, net zoals vele anderen met mij, de mogelijkheid om vanuit huis te werken.

 

Niet iedereen heeft dat natuurlijk. Helaas zitten ook veel zzp’ers thuis zonder werk, waar minister Eric Wiebes niet heel soepele uitspraken over deed. Teksten als “ze hebben zelf voor dit risico gekozen, dit is te verwachten” zijn in deze tijd natuurlijk niet per se wat je als zzp’er wil horen, terwijl al je klussen wegvallen.

 

Maar veel mensen moeten wel gewoon aan het werk. Veel leerkrachten, die vallen onder ‘vitale beroepen’ worden dus geacht op hun werk te verschijnen, als opvang voor kinderen. Mijn moeder is er daar eentje van, en net als haar collega’s door heel Nederland, is die zonder klagen naar haar werk gegaan. Mooi om te zien dat in zo’n crisistijd we toch massaal een soort eenheid vormen en elkaar helpen. Leerkrachten die wel thuis blijven, zijn druk bezig om online de lessen voort te zetten.

 

Een bijzonder voorbeeld hiervan is ook het Corona Quarantaine Contact. Dit initiatief van de KRO helpt mensen in contact te komen met elkaar. Mensen die in quarantaine zitten, mensen die ziek zijn, en mensen die er voor een ander willen zijn. Want drie weken met heel weinig sociaal contact, daar wordt niemand gelukkig van. Ik heb me in ieder geval ingeschreven.

 

En natuurlijk verdient de zorg in Nederland ook wel echt een staande ovatie. Op internet las ik dat de meest onderbetaalde banen nu juist het hardst nodig zijn. Dat ligt natuurlijk (zoals met zoveel dingen op het internet) iets genuanceerder, maar een kern van waarheid zit er wat mij betreft absoluut in. De mensen die in de zorg gigantisch veel overuren maken, zichzelf ook in gevaar brengen door anderen te verzorgen, beter te maken… Zij zijn momenteel wel de grote helden in Nederland.

 

Dat vond Alain Clark ook, en die zong op NPO1 een loflied voor de zorg. Een heel mooi nummer. Wil jij nou ook je waardering voor de zorg uitspreken? Er gaat momenteel een appje rond waarin we worden opgeroepen deze dinsdagavond om acht uur ’s avonds massaal een applaus te geven voor de zorgmedewerkers. Vind ik zelf een heel mooi gebaar, en een goede blijk van waardering. Dus gooi dat raam open deze dinsdag en geef die staande ovatie.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer