Deze landen zijn extreem goed voor kersverse ouders

 

Momenteel word ik omringd door een behoorlijke babyboom.

 

 

 

Ik ben voor het eerst tante geworden, mijn beste vriendinnetje is zwanger van haar tweede, de ander is net bevallen en de ander weet net dat het een jongetje wordt. Baby’s alom dus, en voor een aantal is het alweer de tweede leg. Mij niet gezien, hoor. Ik verbaas me er elke keer weer over hoe zoiets allemaal gaat en vooral hoelang het eigenlijk duurt voordat je een beetje in de buurt van een nieuw soort ritme komt. Alles is nieuw. Ineens is er een klein frummeltje waar je dan voor moet zorgen, dat met een beetje pech geen oog dichtdoet en zelf ben je daardoor ook meer een wandelende zombie dan een stralende moeder. En dan heb je misschien nog de vader, die na een paar dage alweer aan het werk moet. Pittige tijden wel.

 

Maar het opvallendst vind ik nog wel hoe erg dat in landen verschilt. In Nederland was het vaderschapsverlof voor 2020 ook heel anders geregeld, want toen werd het pas ingevoerd dat de vader maximaal vijf weekend aanvullend geboorteverlof kan krijgen. Dan krijgt-ie geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Als je echter bijvoorbeeld kijkt naar Finland, daar krijgen de ouders bij elkaar 101 weken verlof. Dat is gewoon ruim DRIE jaar. De kosten van de opvang zijn daar gemiddeld €380 per maand; dat is ook wel een verschilletje met wat ik om me heen hoor hier in Amsterdam.

 

William Russell deed hier onderzoek naar: welk land (en een stad in kwestie) is het beste voor kersverse ouders? En als je denkt dat het niet beter kan dan Noorwegen, die staat niet eens op nummer één.

 

De eerste plaats gaat namelijk naar IJsland. In Reykjavik krijgen ouders een jaar lang, 52 weken, verlof en zijn de gemiddelde kosten voor de opvang €312 per maand. Ze scoren daarmee een 7,5 op de Pregancy-Friendly schaal.

 

Nummer twee is voor Oslo, Noorwegen: daar krijg je 101 weken verlof en zijn de kosten €321. Op nummer drie staat Finland, iets wat ik opvallend vind: met ruim drie jaar verlof mag je van mij wel op een dikke nummer één staan. Mocht dat vele verlof je wel goed in de oren klinken, dan kun je ook richting Seoul (Zuid-Korea) of Kyoto (Japan): daar krijg je respectievelijk 117,5 en 110 weken verlof. Ga je liever voor de goedkoopste opvang, dan is Stockholm in Zweden je droomwoonplaats: daar is het gemiddeld €128 per maand. Toch eens het overwegen waard…

 

Bron: William Russell

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer