Deze gietijzeren beauty van Lidl wil jij op je fornuis hebben

Artikel beeld

Gietijzeren pannen zijn een hype. En dat is niet zo gek als je weet dat die dingen je hele leven meegaan en dat je er de lekkerste gerechten in kunt maken. Hier in Huize Smit heb ik er vier in allerlei afmetingen en prijsklassen. Want koop je er een van pannenjuwelier Le Creuset, dan moet je even bijkomen als je afrekent. Maar deze paarse schoonheid van Lidl kost een prikkie en doet het net zo goed als haar loeidure Franse zuster, en ze ziet er nog leuk uit.

 

Het petroleumstelletje van je grootmoeder is er niks bij.

Het voordeel van gietijzer is dat het door en door warm wordt, dus sudder, bak en kook je heel easy de lekkerste gerechten. Mijn ‘Dutch oven’ (zoals de Amerikaan hem noemt) draait overuren op mijn fornuis, en hij doet het ook heel goed in de oven. Heb je weleens draadjesvlees geproefd dat langzaam in een gietijzeren pan in de oven is gegaard? Het petroleumstelletje van je grootmoeder is er niks bij. Maar wist je dat je op die manier ook heel easypeasy het lekkerste brood kunt bakken? In het deeg zit vocht dat door de hitte verandert in stoom, en dat zorgt ervoor dat het deeg kan rijzen en vervolgens een lekker knapperig broodje wordt. De geëmailleerde pan doet de rest, want door de warmteverdeling blijft de temperatuur erin constant en bak je met het beste resultaat.

 

Dit heb je nodig

  • 500 g bloem (bijv. tarwebloem of broodmeel)
  • 7 g droge gist (of 25 g verse gist)
  • 10 g zout
  • 300 ml lauwwarm water
  • 1 tl honing of suiker (optioneel)
  • 1 el olijfolie (optioneel, voor een zachter brood)

 

Zo maak je het

1. Het deeg maken

Meng de bloem en het zout in een grote kom. Los de gist op in het lauwwarme water en voeg eventueel de honing/suiker toe. Laat 5 minuten staan tot het begint te schuimen. Giet het gistmengsel bij de bloem en meng met een houten lepel of met je handen tot een plakkerig deeg.

Voeg de olijfolie toe (optioneel) en kneed het deeg op een licht bebloemd oppervlak ongeveer 10 minuten tot het soepel en elastisch is.

 

2. Het deeg laten rijzen

Leg het deeg in een licht ingevette kom en dek af met een vochtige theedoek of plasticfolie.

Laat het 1 tot 2 uur rijzen op een warme plek, tot het verdubbeld is in volume.

 

3. Het brood vormen & tweede rijs

Bestuif je werkblad licht met bloem en druk het deeg voorzichtig plat. Vorm een bal door de randen naar binnen te vouwen en leg het op een met bakpapier beklede plank. Dek losjes af met een doek en laat nog 30-45 minuten rijzen.

 

4. De gietijzeren pan voorverwarmen

Verwarm de oven voor op 230°C en plaats je gietijzeren pan met deksel in de oven zodat deze in 30 minuten goed heet wordt (geen probleem voor deze paarse pan) Haal de hete pan voorzichtig uit de oven en leg het gerezen deeg in de pan. Leg onderin een cirkeltje bakpapierof een laagje grove polenta.

 

5. Het brood bakken

Doe het deksel op de pan en bak het brood 30 minuten in de oven. Verwijder het deksel en bak nog 10-15 minuten tot het korstje mooi goudbruin en knapperig is. Haal het brood uit de pan even afkoelen en genieten maar!

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit
newsletter image
newsletter close button newsletter image
Word jij ook gezellig
Franska vriendin?
Zo maak je kans op
prijzen en uitjes!