Deze eetgewoonte maakt je slimmer en kan iedereen toepassen

 

Wees maar eerlijk, we maken ons hier allemaal wel eens schuldig aan: eten alsof je leven ervan afhangt en niet eens doorhebben wat je precies allemaal in je mond stopt.

 

 

 

Misschien komt dat omdat je haast hebt, het eten te lekker is om lang te laten staan of omdat je afgeleid bent door je telefoon of de tv. Het kan de beste overkomen, maar erg gezond is het niet. Onderzoek wijst uit dat snel en onbewust eten slecht is voor je spijsvertering, je gewichtsbeheersing en zelfs voor je psyche. Onderzoekers raden dan ook aan om jezelf een eetgewoonte aan te leren waarbij je je eten iets minder snel inhaleert en des te meer waardeert: mindful eten.

 

Mindful eten is een eetgewoonte die draait om het bewust worden van wat je eet, hoe je eet en hoe je je lichaam voedt. In plaats van snel eten of afgeleid zijn tijdens de maaltijd, richt mindful eten zich op het in het moment zijn, je zintuigen gebruiken en jezelf de tijd geven om te genieten van je maaltijd. Door je te concentreren op wat je eet en hoe je je tijdens het eten voelt, kan je een dieper begrip ontwikkelen als het gaat om je hongergevoelens, eetgewoonten en de relatie die je hebt met eten. Het doel van mindful eten is om zowel fysieke als mentale gezondheidsvoordelen te creëren, te herkennen wanneer je vol zit en een betere relatie met voedsel te ontwikkelen.

 

Mindful eten kan op veel verschillende manieren, maar begint allemaal met hetzelfde: het nemen van de tijd voor je maaltijden door ervoor te zorgen dat je niet afgeleid bent tijdens het eten. Zet je tv dus uit en laat je telefoon even links liggen. Neem kleine happen en kauw langzaam om de smaken en texturen van het eten volledig in je op te nemen. Neem ook de tijd om te pauzeren tijdens de maaltijd en te luisteren naar je lichaam om te bepalen of je nog honger hebt of dat je voldaan bent en probeer niet te luisteren naar die eeuwige bodemdrang (schuldig) die je vertelt dat je bord leeg moet. Door jezelf deze pauzes te geven, kan je leren om beter te luisteren naar je lichaam, ben je bewuster van hoe je je voelt en voorkom je dat moment van spijt wanneer je onbewust veel te veel hebt gegeten en daardoor de rest van de avond met een opgeblazen gevoel ligt uit te buiken.

 

Door op deze manier met je eten bezig te zijn creëer je veel gezondheidsvoordelen waar je misschien nog niet eens aan gedacht had. Natuurlijk is het logisch dat rustiger en bewuster eten wonderen doet voor je spijsvertering, je gewicht in toom houdt en dat het ervoor zorgt dat je je lichaam beter leert kennen. Maar mindful eten maakt je ook echt slimmer en kan je stressbestendigheid bevorderen. Dat zit zo: doordat mindful eten draait om het volledig aanwezig zijn in het moment, kan het de concentratie verbeteren en afleidingen verminderen. Dit kan helpen om stress te verminderen en een gevoel van rust en kalmte te creëren. Bovendien kan het regelmatig beoefenen van mindful eten je leren om jezelf en je impulsen te beheersen, wat kan helpen bij het verbeteren van je concentratie en focus in andere aspecten van het leven. Verschillende studies hebben ook aangetoond dat het regelmatig beoefenen van mindful eten de hersenfunctie kan verbeteren. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een betere cognitieve flexibiliteit, wat helpt bij het oplossen van problemen en bij het nemen van beslissingen.

 

De volgende keer dat je dus de behoefte voelt om je bord pasta in drie happen naar binnen te werken: leun even naar achteren, haal diep adem en geniet rustig, hap voor hap, van je maaltijd. Een makkelijkere manier voor het boosten van je IQ bestaat niet.

 

Bron: Very Well Mind

Door: Redactie Amayzine.com