Deze donderdag is ook een windag 

 

 

De afgelopen week regende het cadeautjes in Huize Smit, zomaar omdat het kan.

 

 

 

Van de week stond de buuf zomaar met een aardigheidje voor de deur omdat ik tijdens haar vakantie op de plantjes had gelet. Een dag later kwam een vriendin langs, die niet zo lekker in haar vel zit. Ook zij had iets gezelligs meegenomen als bedankje voor mijn steun en luisterend oor. Toen ik zei dat dat echt niet hoefde zeiden zowel buurvrouw als vriendin dat ze dat nu eenmaal leuk vonden om te doen.

 

 

En dat is het ook, want dankbaar zijn geeft je een goed gevoel, je wordt er rustiger van en dat heeft weer een gunstig effect op je gezondheid. Driedubbel goed voor je dus. En je bent heus niet de enige die dat zo voelt. Uit een recent onderzoek van merci* blijkt dat vier op de vijf Nederlanders het belangrijk vinden om hun dankbaarheid naar anderen te uiten. Wist je dat maar liefst 73% zegt dat dankbaarheid tonen hun mentale welzijn verbetert? 92% van de ondervraagden zegt dat het bij een bedankje niet om de prijs van een cadeautje gaat, maar juist om het gebaar. Het is leuk om te geven en nog leuker om te krijgen. Daarom vind ik het altijd fijn om te zien hoe verrast de ontvanger reageert. Kijk, daar word ik nou blij van, net als die 79% van de mensen uit het onderzoek die zich zelfverzekerder voelen door de waardering die zij aan een ander geven. En door in je dagelijkse leven dankbaar te zijn en stil te staan bij de kleine, alledaagse dingen kun je je gelukkiger voelen!

 

 

Vandaag is het Nationale Bedankdag en ik ga het je supereasy maken om iemand een bedankje te geven. Van mijn vrienden bij merci mag ik 5 pakketten verloten die jij op jouw beurt weer mag weggeven aan iemand die jij een bedankje wil bieden. Stuur me via winnen@franska.nl snel je adresgegevens en wie weet ontvang jij straks dit fantastische pakket met deze riante inhoud: 1 grote verpakking merci finest selection, 3 merci finest selection met een toffe limited edition bedankcover. In plaats van merci in goud staat er topper, kanjer, dreamteam of superhero. Bovendien krijg je ook nog 2 merci petits. Dus waar wacht je nog op, wie bedank jij vandaag?

 

 

 

 

* Onderzoek door DirectResearch in juli en augustus 2023 naar het gedrag en gevoel rondom dankbaarheid ervaren en tonen door volwassen Nederlanders (n = 506), in opdracht van merci.

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit