Deze doet geen winterslaap

 

In Haarlem hebben de muggen (dat is de bijnaam van de Haarlemmers) ze nog niet gezien. Maar in Den Haag, Amsterdam en op de grens van Gelderland en Overijssel hebben ze er echt last van. Muggen!

 

 

Vorige week zaten Jasmijn en Danique al krabbelend achter hun computer een stukkie te tikken. Ze hadden zo’n last gehad van muggen, dat ze er gewoon niet van konden slapen. En ik dacht heel snugger: ‘Dat kan helemaal niet dames, het is januari. No way dat een mug zijn neus laat zien, veel te koud.’ Tot Danique een knalrode muggenbult op haar arm tevoorschijn toverde. Huh?

 

En wat blijkt nu? Het is geen grapje. Steekmuggen veroorzaken veel overlast in verschillende delen van het land. Met name rond Den Haag, rond Breda, in Amsterdam en op de grens van Gelderland en Overijssel hebben mensen er last van.

 

De overlastgever is vermoedelijk de molestusmug, familie van de huissteekmug, waar we in de zomer last van hebben. Volgens muggendeskundige Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit houdt de molestusmug geen winterrust, wat de gewone huissteekmug wel doet. Het insect legt zijn eitjes ondergronds, onder andere in vochtige kruipruimtes. ‘We vermoeden dat het aantal molestusmuggen toeneemt door de stijgende temperaturen’, aldus Van Vliet.

 

‘We willen graag weten waar en wanneer steekmuggen actief zijn. Deze molestusmug is echter geen onschuldige muskiet, omdat het mogelijk het Westnijlvirus kan overdragen.’ Dat virus veroorzaakt griepachtige verschijnselen met hoge koorts. En dat kan weer gevaarlijk zijn voor ouderen en mensen met een lage weerstand. Oppassen dus.

 

In Haarlem hebben de muggen (dat is de bijnaam van de Haarlemmers) ze gelukkig nog niet gezien. Mocht jij ook last hebben van muggen in je huis, dan kun je dat melden op muggenradar.nl.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit