Deze celebs groeiden op in een cult

 

Altijd al heb ik een fascinatie gehad voor de meest grimmige soorten cults. Misschien omdat ik het idee heb dat die rare dingen echt niet in Nederland te vinden zijn (ik ben er in ieder geval nooit mee in aanraking gekomen) en omdat het echt iets Amerikaans is.

 

 

 

De echt gestoorde cult NXIVM (spreek uit: Nexium) bijvoorbeeld, waarvan leider Keith Raniere nu eindelijk achter slot en grendel zit. Actrice Allison Mack (bekend uit Smallville) was daarbij betrokken en zij zit momenteel ook vast. Ik ga je niet vertellen wat die cult precies inhield, want het is écht grimmig, dus googelen is op eigen risico.

 

Maar sommige celebrities weten niet echt beter. Als in: het is ze met de paplepel ingegoten. Gelukkig zijn veel daarvan ontsnapt, maar een paar ook niet en dat is vooral in de Scientology Kerk het geval. Blijkbaar is het écht moeilijk om daar uit te komen. Dat vind ik ook onwijs interessant trouwens, want dat is wel dé cult waar het meeste mysterie omheen hangt. Ik zou best wel eens een fly on the wall willen zijn op dat hoofdkantoor daar. Wie weet zie ik dan ook nog een paar van onderstaande celebrities.

 

1. Rose McGowan

Deze actrice, die ik vooral ken van Charmed, is opgegroeid in de cult genaamd Children of God (ook wel The Family genoemd). Klinkt heftig, en dat is het ook. Het is een soort mix van religie en hippies, maar dan niet het deel van ‘vrijheid blijheid’, maar meer van ‘hoe meer drugs en seks, hoe beter’. McGowan zegt zelf dat ze nooit misbruikt is (iets wat wel veel voorkomt in deze cult), maar vooral vertrokken is omdat ze het niet eens was met de manier waarop vrouwen werden behandeld; hun enige taak in de cult was namelijk om mannen seksueel te bevredigen.

 

2. Joaquin Phoenix

Wat mij betreft één van de beste acteurs die er is, maar ook één van de meest intense acteurs. Het is geen geheim dat hij een best pittig verleden heeft gehad: problemen met drugs, zijn jongere broertje River Phoenix die overleed aan een overdosis en dan ook nog eens opgroeien in de Children of God cult. Juist, dezelfde als waarin Rose McGowan is opgegroeid. Phoenix reisde vroeger veel rond met deze cult – door Zuid-Amerika bijvoorbeeld – om het woord van Jezus Christus te verspreiden. Hij zegt dat hij niet per se nare herinneringen heeft aan deze tijd, en dat zijn ouders hem en zijn broers en zussen er gelijk uit hebben gehaald toen ze begonnen te twijfelen aan de intenties van de sekte.

 

3. Michelle Pfeiffer

Op jonge leeftijd was zij lid van de sekte de Breatharians. Ooit van gehoord? Zo niet, dan is dat maar beter ook: het is namelijk een beweging die erin gelooft dat mensen niets meer en minder nodig hebben dan alleen zuurstof en zonlicht. Als je maar genoeg mediteert overleef je het toch wel. Spoiler alert: je overleeft dat dus niet. Je hebt namelijk toch echt eten en drinken nodig. Pfeiffer zei erover dat de cult heel veel geld kostte (dan ben ik toch benieuwd: waarom? Al mijn geld gaat namelijk op aan eten en drinken) en dat ze te controlerend waren.

 

4. David Arquette

De ex-man van Courteney Cox en acteur uit onder andere Scream groeide op in de cult Subud. Had ik persoonlijk nog nóóit van gehoord, maar het is blijkbaar een sekte die als een woongroep leefde zonder elektriciteit of stromend water. In dit geval woonde hij in het dorpje Skymont, in de Amerikaanse staat Virginia. Zijn ouders namen de kids mee toen zijn vader een rol kreeg als acteur in een serie. En maar beter ook.

 

5. Winona Ryder

Nog een cult waar ik nog nooit van gehoord had (volgens mij bestaan er daar nog duizenden van in Amerika): de Rainbow Commune. Zoals de naam al zegt woonde je hier, net als bij David Arquette, in een wooncommune. Wederom zonder elektriciteit, maar de Rainbow Commune wilde ook samenleven zonder leiders of enige organisatie; hun motto was ‘peace and love’. Die sekte lijkt niet meer echt groot te zijn, al komen leden vaak nog elk jaar samen in verschillende bossen om te bidden voor vrede op aarde.

 

6. Elizabeth Moss

Dit vind ik toch zó raar, dat zij als actrice in The Handmaid’s Tale speelt, een serie over wat er gebeurt als een rare geloofsovertuiging het zou overnemen. Een dystopische wereld. En waarin is zij opgegroeid? Juist, in een beweging die het liefst precíes dat zou doen. Voor hen is The Handmaid’s Tale een soort droom. Moss groeide namelijk op met de Scientology Kerk. Of ze er nog steeds lid van is blijft een beetje onduidelijk en ze wil er zelf niets over kwijt. De geruchten dat ze inderdaad nog steeds lid is zijn echter nog best hardnekkig.

 

7. Glenn Close

Last but not least nog even een sekte waarvan ik nog nooit had gehoord. Toen deze actrice jong was, hoorde ze bij de Moral Re-Armament. Ze kon pas ontsnappen toen ze ging studeren (bizar toch, dat het bij veel sektes echt héél moeilijk is om er veilig uit te komen). Volgens haarzelf werd het haar niet toegestaan om ook maar iets te doen en als ze uitsprak die wens te hebben, werd haar een schuldgevoel aangepraat. Deze sekte heeft zijn roots in het christendom liggen, en staat voor (zo noemen ze het zelf) de Vier Absoluten: absolute eerlijkheid, absolute puurheid, absolute onzelfzuchtigheid en absolute liefde.

 

Bron: Suggest.com

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer