Deze beroemdheden hadden alles, maar werden toch depressief

world mental health day

 

Maandag was het World Mental Health Day, maar dat zou het eigenlijk iedere dag moeten zijn.

.

 

 

Want het aantal mensen dat worstelt met zijn of haar mentale gezondheid is schrikbarend groot. Veel groter dan je denkt omdat niet iedereen ervoor uit durft te komen dat het eigenlijk helemaal niet zo goed gaat. Het kan iedereen overkomen, zelfs als je beroemd bent met een geweldige carrière en geld in overvloed. Diep van binnen zit je helemaal stuk. Daar is het zo donker dat je denkt dat het misschien nooit meer licht wordt.

 

Sommige beroemdheden besloten om met hun depressie naar buiten te komen en dat bleek het begin van de oplossing. Zij doorbraken zo het taboe om er niet over te praten.

 

Prins Harry

De jongste zoon van Prinses Diana besloot een aantal jaren gelden open kaart te spelen over zijn eigen geestelijke gezondheidsproblemen. Het begon met paniekaanvallen na de dood van zijn moeder. Hij zocht zijn troost eerst in alcohol en drugs, want het was niet de bedoeling dat leden van de royal family hun ware emoties lieten zien. Inmiddels is hij zijn schaamte voorbij en werkte hij zelfs samen met Oprah Winfrey aan een serie over mentale gezondheid: The me you can’t see.

 

Adele

De zangeres is al jaren een superster en heeft de wereld aan haar voeten liggen als ze na de bevalling van een gezonde zoon in een ferme postnatale depressie belandt. Het maakte haar bang, maar met iemand erover praten deed ze in eerste instantie niet. Pas na de scheiding van haar man kwam er een tsunami aan emoties los die ze verwerkte in haar album ‘30’ dat vol staat met songs over haar liefdesverdriet na de scheiding en de eeuwige twijfels die je hebt als moeder.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Adele (@adele)

 

David Beckham

Megasuccesvol als voetballer en zakenman, een leven vol glitter and glamour en vier gezonde kinderen. Maar toch had David Beckham last van angsten die voortkomen uit zijn gevecht met dwangneuroses. Hoe is het mogelijk, zou je denken. Al sinds 2014 is hij heel open over zijn mentale gezondheid, ook over de manier om ermee om te gaan. Hij speelde vroeger samen met zijn kinderen met Lego. Tegenwoordig duikt hij de keuken in om wat lekkers te maken, dat werkt ook therapeutisch.

 

Nielson

De Nederlandse singer-songwriter Nielson ken je vast van zijn vrolijke hits zoals ‘Sexy als ik dans’ of ’IJskoud’. Maar hoe vrolijk zijn muziek ook is en hoeveel succes hem dat ook opleverde, hij voelde zich doodongelukkig. Daarover zegt hij in het AD: ‘Ik ging jarenlang met enorme angsten het podium op. Ik moest elke dag echt een berg beklimmen.’ In 2020 verloor hij ook nog zijn beste vriend en neef. Het verdriet daarover schreef hij van zich af op zijn album ‘Grijs’ en hij sprak er ook over tijdens zijn uitzending van Beste Zangers.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Nielson (@nielsonmusic)

 

René van der Gijp

De succesvolle oud-voetballer en presentator-analist bij Vandaag Inside durfde in 2011 van de ene op de andere dag zijn huis niet meer uit. In de biografische bestseller ‘Gijp’, door Michel van Egmond, beschrijft René deze ‘vliegende inzinking’ zoals hij de burn-out noemt. Hij vindt het belangrijk dat een depressie voor jongeren bespreekbaar wordt. Op GGZNieuws.nl zegt hij daarover: ‘Want als je jong bent, probeer je vaak stoerder te doen dan dat je je voelt. Je voelt je onzeker, je hebt wat hoog te houden voor je leeftijdgenoten. Dat masker moet af.’

 

Caroline Tensen

Al jaren een van de populairste presentatrices van Nederland, een grote liefde en twee leuke kinderen en toch liep ze, zoals ze zelf zegt, met haar ziel onder haar arm. ‘Ik zat voor mijn gevoel op de reservebank bij de publieke omroep, ik was dik, dacht dat iedereen me nastaarde. Ik was niet gelukkig te knúppelen.’ Uiteindelijk bleek de menopauze een groot deel van het probleem te zijn. Ze maakte een documentaire over ‘het verboden woord’ zoals ze de overgang noemde, juist om andere vrouwen te helpen.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Caroline Tensen (@carolinetensen)

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit