Deze 6 gewoontes zijn het antigif tegen je herfstdepressie

 

Kruipt-ie al langzaam uit het gat waar je ‘m rond april hebt begraven, die herfstdepressie?

 

 

 

Bij mij is er nog totaal geen sprake van, maar ik ben dan ook een megasucker voor de herfst. De gekleurde bladeren, de regen die op het raam tikt terwijl je veilig binnen zit en zelfs de manier waarop het nu buiten ruikt; beter kan niet, als je het mij vraagt. Nu ben ik wel een niche-herfstliefhebber, want zodra het najaarszonnetje verdwenen is en de gure herfstwind zijn best doet om je omver te blazen, is de lol er bij mij ook wel weer vanaf hoor. Dus om dat voor te zijn ging ik op zoek naar de beste tips om je naderende herfstdepressie de das om te doen, zodat we er gewoon wat gezelligs van kunnen maken. Doe je mee?

 

 

1. Zoek een hobby
En nu echt. Want hoe lang heb je al willen leren dansen, schilderen, zingen of pottenbakken? Juist ja: veel te lang. Nu we het allemaal een stuk minder druk hebben (lees: nu het terrasseizoen voorbij is en we ineens zeeën van tijd hebben), is het tijd om daar wat aan te doen. Hobby’s zijn magische stressverdrijvers die je creativiteit laten floreren en je in contact brengen met gelijkgestemde zielen. Ze kunnen je zelfs beter laten presteren op je werk, dus ik zie écht alleen maar voordelen.

 

 

2. Breng tijd door in de natuur
Een boswandeling in de herfst met een kop warme koffie to go? Sign. Me. Up! Ik stroom oprecht al over van geluk als ik er alleen al aan denk. Ongeacht het seizoen hebben experts bewezen dat tijd doorbrengen in de natuur de stemming verbetert, stress verlicht en het je creativiteit vergroot, wat weer handig is om in je nieuwe hobby te steken.

 

 

3. Probeer een nieuw recept
Jep, ook als je je pannen maar één keer per maand aanraakt (ik kijk even naar mezelf). Er zijn zoveel lekkere herfstrecepten om uit te proberen en die hoeven niet moeilijk te zijn, als het maar warm, zacht en comforting is. Denk aan een warme, verse appeltaart of een romige risotto met paddenstoelen. Voor deze tip wend ik me graag even tot mijn vrienden, want het enige dat ik ooit succesvol in de keuken heb weten te creëren is een klein brandje (ik had een ovenwant op het fornuis gelegd, kan de beste overkomen), maar ik kom met líefde een stukje taart eten.

 

 

4. Plan iets om naar uit te kijken
Iets hebben om naar uit te kijken kan geluk vergroten en je creatiever en productiever doen voelen omdat je het idee hebt dat je ergens naartoe werkt. Dit hoeft niets groots te zijn, maar kan in de categorie etentjes, Halloweenfeestjes of een herfstige filmmarathon vallen. Wil je het nog kleiner aanpakken? Geef dan een herfstige draai aan je ochtendkoffie of je werkoutfit. Tel deze micro-joys bij elkaar op en je weet straks niet eens meer wat het woord herfstdepressie betekent.

 

 

5. Houd een herfstschoonmaaksessie
Een voorjaarsschoonmaak, maar dan in de herfst. Het wisselen van de seizoenen is nu eenmaal de perfecte tijd om een hele grote bezem door je huis te halen en afscheid te nemen van spullen die je in de weg staan. Het is cliché, maar een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd en cocoonen in een schone omgeving brengt net dat beetje extra geluk met zich mee.

 

 

6. Geef prioriteit aan rust
Dit hoef je mij geen twee keer te vertellen: ik ben gek op rust. Wanneer de dagen korter worden, is het heel normaal om je je vermoeider te voelen en meer rust te willen nemen. Hier mag je je gewoon aan overgeven. Zorg dat je voldoende slaap krijgt om je immuunsysteem te versterken nu de ‘r’ weer in de maand zit en sta jezelf toe om wat meer tijd horizontaal door te brengen. Bescherm je energie en doe lekker veel dingen die jou rust geven.

 

 

Bronnen: The Every Girl, Happinez 

 

Door: Redactie Amayzine.com