December-Detox

 

Detoxen voor kerst

 

 

Goede voornemens, of we ze nou zo noemen of niet, hebben we allemaal. We zijn allemaal van plan om ooit minder te gaan roken, drinken, eten, werken, rondhangen op sociale media en whatsappen in het verkeer, en om meer te gaan sporten, opruimen, ontspannen, uitslapen en genieten. (En als je jezelf hier niet in herkent, dan ben je waarschijnlijk óf man óf al perfect gelukkig.) Vroeger was het overzichtelijk, toen was 1 januari de dag om te beginnen met sleutelen aan jezelf.

 

Sinds een aantal jaar hebben we ‘stoptober’ voor rokers die willen stoppen en ‘movember’ voor mannen die hun snor willen laten staan. ‘En,’ heeft toen iemand gedacht (ik denk een gezondheidsgoeroe die online dubieuze vitaminepreparaten en power foods verkoopt), ‘wat doen we in december? Let’s see….. Detoxen!’ Als het een Fransman geweest was, dan was het waarschijnlijk ‘dortcember’ geworden en hadden we heel december lekker in ons bed mogen liggen, maar nee, het werd Detox December. Het bekt wel lekker, maar jongens, december, dan hebben we toch allemaal feestdagen met allemaal heerlijkheden? Klopt. En juist daarom dus, schijnt. Door te detoxen vóór kerst ga je met een goed gevoel de feestdagen in en geniet je meer. Je zit beter in je vel en staat daardoor ook veel meer open voor de ware kerstgedachte en voor waar het toch eigenlijk allemaal om draait: warmte en liefde en vrede op aarde. En daar mag dan tijdens het kerstdiner heus wel weer een lekker glaasje van iets bij.

 

Deze Detox December is ongetwijfeld overgewaaid uit de VS of, zoals stoptober, uit de UK, in elk geval vanuit een land waar ze geen sinterklaas vieren, want de Sint zet ons Nederlanders natuurlijk gelijk op vette achterstand. Helemaal als je, net als ik, gevoelig bent voor ‘1+1 gratis’ en dus vanaf pak ‘m beet 4 december nog groot pepernoten en amandelspeculaas inslaat. Maar het is nog niet te laat! In de kleine twee weken die ons resten voor Kerstmis kun je nog een hoop bereiken, detox-technisch gezien. Wat extra yoga, een glaasje water bij het eten, koffie vervangen door kruidenthee, op de fiets in plaats van met de auto… De chocoladeletter die je nog over had kun je prima bewaren tot volgend jaar (ja echt, er is nog chocola uit soldatenrantsoenen uit de tweede wereldoorlog die nog goed is) of recyclen in een chocoladetoetje voor het kerstdiner, wanneer het weer ‘mag’. En als je minder tijd op sociale media doorbrengt word je ook minder blootgesteld aan reclames voor ‘health juices’, ontslakkingsmiddelen, wonderpillen en andere loze beloftes. Geef je ook nog eens minder geld uit (hé, nog een goed voornemen ingelost!), tel uit je winst. Detox December, ik zeg: we doen ‘t!

 

Door: Madeleen Kooi-Driessen

Afbeelding van Madeleen Kooi-Driessen