Met nog 23 dagen te gaan tot oud en nieuw

 

Brak de pleuris alvast voorzichtig uit. Wat staat ons nog te wachten?

 

Met nog drieëntwintig dagen te gaan tot oud en nieuw hebben de uit de hand gelopen Scheveningse vreugdevuren van de afgelopen jaarwisseling alweer voor heel wat ellende gezorgd. Want waar ex-burgemeester Pauline Krikke thuis nog zit te bekomen van die helse vonkenregen, brak de pleuris alwéér uit. Dit keer nadat de gemeente meldde dat er dit jaar waarschijnlijk dus helemaal géén vreugdevuren zullen knetteren. 

 

Duindorp en Scheveningen waren te klein. En zo werd er afgelopen weekend alvast tientallen keren aangehouden en gearresteerd vanwege illegaal weg-barricaderen en fikkie stoken en daarbij moest zelfs de ME worden opgetrommeld. ‘Onaanvaardbaar’, volgens waarnemend burgemeester Johan Remkes. En dat de hulpverleners ook weer eens de Sjaak waren van ‘wetteloosheid’. Wat vinden we ervan dat er tussen die ordeverstoorders een knulletje van negen nota bene met een molotovcocktail liep te zwaaien? Onaanvaardbaar én onbestaanbaar? Al met al werden er nogmaals tientallen raddraaiers opgepakt om vervolgens weer net zo hard te worden vrijgelaten zodat de vernielingen nog een tandje bijgezet konden worden.

 

Dat het zo niet langer kon moge duidelijk zijn. Dat op dinsdagavond de kogel door de kerk ging en werd besloten dat er definitief geen vreugdevuren zullen knetteren bij het ontwaken van 2020, idem dito. De waarnemend burgemeester had de guts om zelf Duindorp in te trekken om het besluit hier en daar toe te lichten en dat getuigt van lef. Hij heeft aangekondigd om met oud en nieuw samen met de hulpdiensten ter plekke poolshoogte te gaan nemen. Getuigt van nog veel meer lef! Want als er op 1 december al kinderen met molotovcocktails door de buurt sjouwen en auto’s, vuilcontainers en scooters bij de vleet in de hens worden gestoken, hoe moet dat dan in hemelsnaam met oud en nieuw? Met oud en nieuw, als de drank in de man is en de frustratie over géén vreugdevuren voor het eerst in de mans bestaan als stoom uit zijn oren komt? Als het onrecht over het speeltje dat hem is afgepakt omhoog komt kruipen vanuit zijn tenen, via zijn middenrif naar de streek waar ongeveer zijn hart zit? Wat zal die man doen als de klokken twaalf keer slaan en de vuurwerkhel losbarst? 

 

Ik zou tegen die tijd niet graag in de schoenen van welke hulpverlener dan ook staan. Laat staan in die van de burgemeester. Achteraf eigenlijk best slim dat mevrouw Krikke eieren voor haar geld koos in plaats van zich ermee te laten bekogelen. 

 

We wensen ze veel plezier met oud en nieuw, daar in Duindorp en Scheveningen. En dat de wind maar flink uit het oosten mag waaien ook. Gewoon uit voorzorg.

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans