De zorg ligt plat van ellende

Vandaag leggen weer duizenden medewerkers van academische ziekenhuizen het werk neer. Ze trekken het gewoonweg niet meer…

 

 

Al voor de tweede keer deze maand wordt er door het personeel in de zeven academische ziekenhuizen gestaakt voor betere arbeidsvoorwaarden. De zorgmedewerkers draaien zondagdiensten, waardoor alleen de spoedeisende zorg doorgaat.

 

Alleen al in het Erasmus MC is op 10 afdelingen 75 procent van de operaties afgezegd. En dat terwijl er al een forse achterstand is in te halen. Was het de bedoeling dat je vandaag een nieuwe knie zou krijgen, dan heb je pech. Je zal er maar liggen wachten.

 

Maar je zal maar verpleegkundige zijn in zo’n academisch ziekenhuis. Dan loop je al anderhalf jaar op je tandvlees door de coronazorg en dan krijg je te horen dat er bij de nieuwe Cao-onderhandelingen bijna geen euro extra bijkomt.  Niet gek dus dat de maat vol is voor deze medewerkers en ze staken. En ja, daar hebben de patiënten last van.

 

Maar die patiënt gaat er nog veel meer last van krijgen als er niet meer salaris bijkomt. Want het verloop onder bijvoorbeeld de IC-verpleegkundigen is groot. Dat was ook voor corona al zo, waardoor nieuwe medewerkers versneld een opleiding konden volgen. Maar als deze nieuwelingen eenmaal aan het werk zijn, schrikken die zich vaak een ongeluk van de werkdruk en gaan daarom weer ergens anders aan de slag. Naar een baan waar ze meer kunnen verdienen, wel vrij zijn met de kerst en waar ze geen nacht- en weekenddiensten hoeven te draaien.

 

Ik snap dat wel. Keihard werken en geen marktconform salaris verdienen is niet eerlijk.  Maar op die manier blijft het tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen bestaan en wordt het werken op een IC er niet leuker op. ‘Net als de coronabesmettingen neemt ook de boosheid toe’ aldus de FNV.

 

Want ook voor deze zorgmedewerkers stijgen de gasrekening en de prijzen in de supermarkt. Dan is de zorgbonusvan 384,71 euro netto toch maar een druppeltje op een gloeiende plaat. En van applaus alleen, kun je de rekeningen niet betalen.

 

Bron: NOS
 

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit