De-zomer-is-voorbij-blues bestaat echt

 

Ik heb de eerste coltrui alweer aan gehad en dat is niet best. Het is immers officieel nog zomer.

 

Maar de herfst sluipt er altijd in: is het de ene dag nog puffen en zweten en 42 graden, de volgende dag is het koud en grauw en grijs. Maar hoe je het ook wendt of keert: de zomer is toch echt bijna helemaal voorbij. Leuk als je nog een fotootje deelt van jezelf in een bikini. Leuk als je nog een rosé drinkt omdat je niet wilt toegeven. Maar het is niet meer. Het wordt donkerder, kouder. En daar kun je het moeilijk mee hebben: een end-of-summer-blues is dan ook een heus ding in de psychologie.

 

Je herkent het gelijk als je hier last van hebt. Je hebt geen energie, je vindt je werk, je vrienden, je familie, je partner, je huis, alles eigenlijk stom. Je vindt je leven saai. Je kunt amper je bed uit in de ochtend en je wilt het liefst binnen verstoppen tot het ongeveer half april is. Maar omdat winterslapen voor mensen nog niet algemeen geaccepteerd zijn, is het toch raadzaam er wat aan te doen. En dat kun je.

 

Wat je bijvoorbeeld volgens psychologen zou kunnen doen als het buiten slecht weer wordt, is goed naar jezelf kijken. Wat zijn je hobby’s? Pak die op. Je kunt juist lekker creatief zijn thuis als je het buiten pleurt. Ga tekenen, muziek maken, zingen, dansen of ga op die yogamat liggen. Doe iets waar je blij van wordt en laat anderen zich er vooral níet mee bemoeien. Het is jouw ding: vraag geen meningen van anderen. Die weten het toch altijd beter.

 

Daarnaast is het raadzaam om even stil te zijn bij je emoties: waarom zit je in zo’n herfstdip? Komt het doordat je voelt dat er wéér een seizoen voorbij is en je nog altijd ergens stilstaat? Wat in je leven wil je anders zien? Maak een concreet plan, maak er tijd voor en ga voor die dromen. Nog voor het nieuwe kalenderjaar begint heb jij de eerste stappen gezet. Dat eigen bedrijf , die marathon lopen, die reis in je eentje naar Australië? Gewoon doen. Wanneer doe je het anders?

 


 

Met een tegenslag als het begin van de herfst omgaan en uit je dip kruipen heeft veel te maken met wat de wetenschap ‘veerkracht’ noemt. Niet alles in het leven is leuk en regenbogen en puppy’s. Iedereen heeft met stomme momenten en baaldagen te maken. Het is maar net hoe je ermee omgaat. Wat volgens psychologen helpt is het te accepteren: zie het grote plaatje in je leven. Denk bij jezelf: die slechte dagen horen er soms bij, het kan niet altijd feest zijn. Het is alleen maar een klein onderdeel van mijn hele leven, dus ik kom hier ook wel weer uit. Gun jezelf soms even een huilbui of een zwak moment: niet iedereen is altijd happy en powerful. Al lijkt dat op Instagram soms wel zo, ja.

 

Laat je niet gek maken: huilen mag soms en chagrijnig zijn óók. Maar kop daarna weer omhoog, trek je lekkerste (col)trui en mooiste jeans aan, laat je nagels lakken in een veel te dure salon en pak jezelf op. Het liefst vóór half april.

 

Door: Redactie Amayzine.com