De zeven veelgemaakte pasta­fouten

 

Even een pastaatje in elkaar flansen. Het klinkt als een makkelijke maaltijd, maar juist simpele dingen zijn vaak het moeilijkst. Voorkom deze fouten:

 

Je zout je pastawater niet voldoende
Pastawater zouten betekent niet drie draaien met de molen en dan het zout weer wegzetten. Het water moet echt goed zout zijn, voordat de pasta erin gaat. Een flauwe pasta valt met geen mogelijkheid meer te redden. Gebruik een eetlepel per liter water en maak je vooral geen zorgen over je nieren. Het meeste zout blijft in het water zitten, maar het is wel nodig om smaak aan de pasta te geven.

 

Je voegt olijfolie toe aan je pastawater
Veel mensen voegen olijfolie toe aan het pastawater om plakken te voorkomen. Niet doen! Ten eerste drijft de olijfolie naar de bovenkant van het water en de pasta zit diep in de pan dus helpen doet het zeker niet. Je kunt beter af en toe even door de pasta roeren.

 

Wat er wél gebeurt is dat als je de pasta afgiet, er een dun laagje olie om de pasta komt. Dit wil je te allen tijde zien te voorkomen. Door dat laagje hecht de saus namelijk helemaal niet meer aan de pasta, terwijl dat juist zo lekker is. Echt mee stoppen dus.

 

Je kookt de pasta te ver door
Pasta eet je al dente, ofwel beetgaar. Kijk naar de tijd op de verpakking en begin een paar minuten van tevoren al met proeven of de pasta goed is. Is hij niet meer hard, maar heeft hij nog wel een klein bite? Meteen afgieten en opdienen. Tip: voor extra veel smaak giet je de pasta 1-2  minuten te vroeg af, en gaar je hem de laatste minu(u)t(en) door in de pan met de saus.

 

Je bakt in olijfolie
Goede olijfolie gebruik je voor smaak en drizzle je op het laatst over je gerecht. Je bakt er niet op hoog vuur je gehakt in aan. De olie kan dan bitter worden en zelfs als dat niet zo is: je proeft het niet terug in het gerecht dus beter gebruik je goedkopere olie.

 

Je gebruikt de verkeerde saus bij je pasta
De Italianen zijn heel precies als het aankomt op welke saus bij welke pasta hoort. Nu kun je daar maling aan hebben en gewoon jouw favo saus bij jouw favo pasta eten, maar er zit wel een gedachte achter. Zo gaat spaghetti goed samen met romige of lichte sauzen, en rigatoni en penne juist met meer chunky sauzen. Kijk hier voor een specifieker overzicht.

 

Je snijdt je spaghetti
Hier kan ik kort over zijn: pasta eet je met een vork. Zelfs niet met een lepel en al he-le-maal niet met een mes. Stop it!

 

Je bewaart restjes verkeerd
Van pasta maak je altijd te veel en dat is helemaal niet erg want restjes zijn the best. Als je ze goed bewaart dan. Als de pasta en saus al door elkaar zijn gemengd, wordt het droog en veel te gaar als je het opwarmt. Het beste bewaar je de saus apart en warm je die die de volgende dag op, terwijl je nieuwe pasta kookt. Dan is het echt net zo lekker als de eerste dag, misschien zelfs wel lekkerder.

 

 

Door: Redactie FavorFlav