De zaak Gilly Emanuels? Ten hemel schreiend!

 

Zouden de ouders van de kinderen die dit op hun geweten hebben ook zo zijn geschrokken bij het zien van dit filmpje?

 

Jinek gezien, afgelopen woensdag? IJssaloneigenaresse Gilly Emanuels en haar advocaat Richard Korver schoven bij haar aan tafel. Een heel rare zaak waarover het laatste woord nog niet is gezegd – laat die Korver maar schuiven – dus wordt vervolgd. 

 

Voor wie Jinek miste:

Gilly heeft een Surinaamse achtergrond en is de eigenaresse van een ijssalon in Hilversum. Maanden aan een stuk wordt Gilly getreiterd en beledigd door een drietal hangjongeren. De buurt kent en vreest het drietal, de politie weet dondersgoed wie het zijn maar doet niks. Op een dag komt Gilly aanlopen met haar zoontje van drie als het gedonder weer begint. Gilly is bang dat ze haar kind iets aandoen, zet haar kind binnen en komt naar buiten met de stok van een dweil om zich de jongens van het lijf te houden. Deze scene is gefilmd en was bij Jinek te zien – de teksten die deze vrouw naar haar hoofd geslingerd kreeg zijn te stuitend om te herhalen. Afijn, Gilly prikt de jongen met haar dweilstok van zich af en dan komt het: de jongen benadert de politie en die raadt hem aan om meteen aangifte van mishandeling te doen. Gilly stapt ook naar de politie en wordt verzocht om drie dagen(!) later nog maar eens terug te komen en mag dan aangifte van belediging doen. Conclusie?  Het Openbaar Ministerie eiste afgelopen week 120 uur taakstraf (waarvan 60 uur voorwaardelijk) tegen Gilly Emanuel plus een schadevergoeding van 200 euro voor de oordopjes van de jongen. Die moet overigens nog worden vervolgd. Zijn twee kompanen nog niet eens zijn gehoord.

 

 

Toen ik zat te kijken moest ik onwillekeurig aan de ouders van deze jongens denken. Zouden zij ook op de bank voor de televisie zitten? Zouden zij weten dat er heel veel verontwaardigde reacties op deze zaak zijn, dat de publieke belangstelling immens is en dat er voor de deur van de rechtbank een solidariteitsbijeenkomst werd gehouden – voor Gilly? Zouden zij het schaamrood op hun kaken krijgen bij het horen van de teksten die hun kinderen uitslaan? Zich kapot schamen omdat hun jongens de winkelruit van deze mevrouw hebben ingegooid, een met poep besmeurde Surinaamse vlag op haar stoep hebben achtergelaten en haar met mandarijnen hebben bekogeld? En vinden zij het ook de wereld op zijn kop dat Gilly haar ijssalon inmiddels heeft moeten sluiten, financieel aan de grond zit en een strafblad heeft wat solliciteren in de weg staat? Wat maakt dat hun kinderen zo zijn geworden? Verwaarlozing, drugs, huiselijk geweld, mislukt op school, foute vriendjes? Kunnen zij hun kinderen nog helpen? Of op z’n minst hulp inroepen? Of moddert iedereen gewoon verder en wordt het gedrag van deze knaapjes van kwaad tot nog heel veel erger?

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans