De week van Prinses Mabel

 

Het zal een rare week zijn geweest bij Prinses Mabel. Ze mocht 52 kaarsjes uitblazen, maar één dag later is er weinig feestelijks: de sterfdag van haar man, Prins Friso.

 

Die overleed nu zeven jaar geleden op 44-jarige leeftijd, nadat hij in een coma raakte door een ski-ongeluk op 12 februari 2012 in het Oostenrijkse Lech. Samen met zijn jeugdvriend Florian Moosbrugger raakte hij bedolven onder een lawine.

 

Prins Friso, de jongere broer van Willem-Alexander en tweede zoon van Prinses Beatrix, woonde in Londen. Hij koos altijd al zijn eigen pad: die vrijheid krijg hij vanuit huis mee van zijn ouders. Het bleek een echte studiebol, met uitstapjes naar de universiteit in Berkely, de TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam, en op het eind ook nog aan het Insead in Fontainebleau. Hij had een grote passie voor de luchtvaartindustrie en de verbetering hiervan. Dit stond dan ook altijd centraal in zijn studiekeuzes.

 

De relatie en het huwelijk met Prinses Mabel zorgden natuurlijk voor behoorlijk wat ophef. In de media dan, want de geruchten zijn dat Prinses Beatrix enorm gesteld is op Mabel en dat zij het dan ook bijzonder goed met elkaar kunnen vinden. Kan ik me hartstikke goed voorstellen: wat komt zij altijd leuk en spontaan over. Ontzettend intelligent, benaderbaar en ze zet zich in voor mooie, goede doelen: het gevecht tegen kindhuwelijken.

 

Interviews geeft ze nauwelijks. Op Instagram is ze wel te vinden, waar ze de laatste tijd vooral foto’s deelt van mooie zonsopgangen. Een uitzondering maakte ze twee jaar geleden voor het blad LINDA., waar de mooie reportage werd geschoten die onderaan te zien is.

 

Dat Prinses Mabel maar een hele mooie verjaardag heeft gehad gisteren – vandaag wens ik haar alle sterkte toe. Ik vind haar een inspirerende, positieve vrouw.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer