Ze zat weer in de proefpanel van een wel heel leuke wedstrijd. Ik ben jaloers.
Amsterdam is de grootste cacao-overslaghaven ter wereld. Niet gek dus dat vorige week een van de grootste chocoladefestivals ter wereld werd gehouden in het voormalige beursgebouw aan het Amsterdamse Damrak. Drie dagen lang seminars, veiling en informatie voor professionals met als doelstelling de chocolademarkt duurzamer te maken, en daarna twee dagen lang een festival voor zo’n 7500 ‘gewone’ chocoladeliefhebbers.
Ik had het voorrecht om er niet alleen een quiz te houden met chocoladeweetjes maar ook om in de jury te zitten voor de Hot Chocolate Award. Warme chocolade, zul je denken, is dat dan zo bijzonder?
Ja. Ik vind van wel en het verbaast me nog steeds dat warme chocolade hier niet populairder is. Niet zo uit een pak hè, maar zelfgemaakt met mooie ingrediënten. Als ik naar Parijs ga dan MOET ik van mezelf altijd een warme chocolade drinken bij Angelina, vlakbij het Louvre. Angelina is er wereldberoemd om, chocolat chaud. Het geheim van Angelina? Vanille en melk zachtjes laten trekken op laag vuur en daar aansluitend pure chocolade van 70 % in smelten. Maar met eersteklas cacao kan ook hoor. Ik maak ‘m thuis ook zo, met een flink stuk pure chocolade, hoewel ik de vanille eigenlijk vaak ook wel weglaat. Het eindresultaat is een heerlijk dikke romige choco. In Parijs worden lijsten bijgehouden wie de lekkerste chocolate chaud serveert. En in die lijsten staan grote namen. Wat zeg ik, heel grote namen. Niks drankje voor kinderen om ze zoet te houden, maar hogeschool genieten. Pierre Hermé heeft het op de kaart staan. Yeann Couvreur, Cyrill Lignac.
Maar goed, terug naar de Hot Chocolat Awards. Er deden meerdere landen mee zoals Vietnam Colombia en Mexico. En Nederland. Wij als jury proefden blind. We wisten dus niet van wie welke chocolade was. En wie won? Kees Raat. Onze eigen Kees die een enorme passie voor chocolade heeft. Een goede tweede was de hot chocolate uit Vietnam. Opvallend was dat deze niet met melk maar met water werd gemaakt. Niet zo gek, want oorspronkelijk werd chocolade ook bij de Azteken en bij de introductie in Europa met water gemaakt. Ze hadden destijds speciale kannen met een stok erin, die je in Frankrijk overigens nog kunt kopen. Die stok diende om de chocolade goed op te lossen en schuimig te maken. Moussoir heet zo’n stok.
De smaak van de hot choco heeft uiteraard te maken met hoe je hem bereidt, met de toevoegingen en ook met de soort chocolade of cacao die je gebruikt. Want net als bij druiven bij het wijn-maken kun je ook in cacaobonen grote verschillen proeven, in soort en in herkomst. Experimenteer maar eens. Ik noemde al even de Azteken.
Zij gebruikten de drank in rituelen en deden naast vanille ook piment en pepers in de drank. Ik vind een chocolademelk heel lekker als de melk even kort trekt met een stuk verse rode of groene peper. Gebruik dan wel pure chocolade of een donkere cacao. Een beetje gemalen kardemom is erg lekker in warme choco en als je, zoals ik, gemberliefhebber bent, gember ook. En een scheutje slagroom erin natuurlijk ook, nog lekkerder dan die dot erop… Wedden dat er een wereld voor je opengaat?
Meer over Kees? Hij heeft vlakbij de Bijenkorf in Amsterdam zijn zaak Metropolitan in de Warmoesstraat, waar hij ook verrukkelijk ijs verkoopt. Wil je meer van hem lezen en alles over chocolade te weten komen, dan raad ik je de bijna 500 pagina’s dikke Chocoladebijbel aan die onlangs verscheen bij uitgeverij Carrera (€ 31,99).
Oh, en wil je weten waar je in Parijs moet zijn voor de lekkerste chocolats chauds? Nog even twee maanden wachten want dan komt mijn boek Paris la douce uit met de zoetste adressen!
Door: Janny van der Heijden
Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters
Leestip
Gebruik jij je zonnebrandcrème van vorig jaar nog?
Gebruik jij je zonnebrandcrème van vorig jaar nog?
Ja natuurlijk, weet je hoe duur dat is? 73%, 177 votes
177 votes73%
177 votes
Nee joh, dat werkt toch niet meer! 20%, 49 votes
49 votes20%
49 votes
l*6%, 14 votes
14 votes6%
14 votes
zonnebrandcrème is even slecht als motorolie op je huid smeren*1%, 2 votes